Belnet vernieuwt samenwerking met Vlaamse overheid

- David Van Waeyenberghe

Het nationale onderwijs- en onderzoeksnetwerk Belnet heeft de samenwerkingsakkoorden vernieuwd met de Vlaamse overheid en het Waas Gewest. Daardoor kunnen alle erkende Vlaamse en Waalse universiteiten, hogescholen en onderzoekscentra de komende 15 jaar blijven genieten van performante toegang tot het Belnet-netwerk.

De samenwerking tussen beide overheidsbesturen en Belnet gaat terug tot respectievelijk 2001 (Vlaanderen) en 2003 (Waals Gewest). Het akkoord verzekert kennisinstellingen van performante en betaalbare aansluitingen op het nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerk Belnet. Door de ondertekening van het nieuwe contract zullen de erkende universiteiten, hogescholen en onderzoekscentra de komende vijftien jaar blijven genieten van een aanzienlijke korting op hun jaarfactuur.

Investeringen van 14 miljoen euro

De Vlaamse overheid stelt een deel van zijn glasvezelnetwerk ter beschikking van Belnet. Het gaat om twaalf tracés, goed voor meer dan 400 km glasvezel. Daarnaast hernieuwt de Vlaamse overheid haar investering in connectiviteit voor Vlaamse hogescholen en zorgt ze voor een bijkomende jaarlijkse financiële bijdrage. Langs Waalse kant krijgt Belnet exclusief gebruiksrecht op 906 km ‘dark fiber’ glasvezelverbindingen en bijhorende infrastructuur.

Beide overheden investeren samen meer dan veertien miljoen euro. Verdeeld over de komende vijftien jaar wordt dit bedrag door Belnet toegekend als een aanzienlijke korting op de jaarfacturen van de begunstigde instellingen. Daardoor hebben tegen een beperkte kost toegang tot het Belnet-netwerk en andere onderzoeks- en onderwijsnetwerken wereldwijd. “De samenwerking tussen Belnet en de twee gewesten is een win-win voor alle betrokkenen. Die wil ik uitbreiden naar nieuwe doelgroepen in de wereld van innovatie en onderzoek”, zegt staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine.

lees ook

Belnet krijgt 400.000 euro steun van Centrum voor Cyberveiligheid

30 jaar expertise

Belnet levert sinds 1993 vernieuwde netwerkinfrastructuren van hoge kwaliteit en bijhorende diensten aan universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en overheidsdiensten. Het biedt ook innovatieve diensten op vlak van connectiviteit, security, cloud en mobiliteit. Dankzij de dertig jaar expertise en unieke marktpositie komt Belnet tegemoet aan de specifieke noden van 270 aangesloten organisaties die samen 815.000 eindgebruikers vertegenwoordigen.

“Belnet kan gebruik maken van ons glasvezelnetwerk en in ruil daarvoor kunnen onze onderzoeksinstellingen gebruik maken van de broodnodige infrastructuur”, zegt Vlaams minister van innovatie Jo Brouns. “Goed bestuur dat is bruggen bouwen. Met deze bruggen kunnen we onze studenten en onderzoekers ondersteunen en hen alles voorzien om verder te bouwen aan de toekomst van onze maatschappij.”

Meer informatie over Belnet vind je via deze link.