Chrome OS upgrade: je kunt het zomaar gemist hebben

- Jeroen Langendam

Voor online examineren met ProctorExam moet Chrome geïnstalleerd staan op de laptop of PC van de examenkandidaat.

Chrome OS upgrade regelmatig haar functionaliteiten. In de afgelopen maanden zijn er een aantal Chrome OS upgrades uitgekomen. Dit artikel behandelt een aantal upgrades waarvan je misschien nog niet besefte dat je ze gemist had.

In tegenstelling tot upgrades van andere bestuurssystemen, worden Chrome OS upgrades automatisch uitgevoerd, zonder dat je jezelf daar als gebruiker van bewust hoeft te zijn. Daar is op zich niets mis mee, want veel updates bevatten vooral bug fixes. Maar daardoor mis je ook de grotere updates misschien. Dat betekent dat je besturingssysteem wel eens allerlei nieuwe functionaliteiten heeft, zonder dat je het weet.

Virtual Desktops

Over de Chrome OS upgrade die het virtual desktop introduceerde schreef ik vorige week al een bericht. Virtual desktops brengen orde in de chaos. Vooral als je verschillende vakken geeft, of betrokken bent bij meerdere projecten, loopt je scherm al snel vol met allerlei snelkoppelingen, apps en documenten.

Virtual desktops brengen orde in de chaos.

Door virtual desktops kun je in Chrome OS voor elke taak een speciale omgeving maken, die precies bevat wat je voor die taak nodig hebt.

Betere connectiviteit tussen Android en Chromebook

Google werkt al tijden aan het verbeteren van de samenwerking tussen Android en Chrome OS. Veel aandacht gaat naar het maken van een gebruikers-interface die op beide platforms hetzelfde aanvoelt. Dit is echter vooral een cosmetische uitdaging. Interessanter zijn de Chrome OS upgrades waarmee Google de communicatie tussen Android smartphones en Chromebooks versterkt.

Een goede stap in de richting was het toevoegen van een sectie onder “instellingen” die is gericht op “connected devices”. Vooralsnog zijn hieronder vooral bestaande functies ondergebracht. Denk aan de Smart Lock, die ervoor zorgt dat je Chromebook automatisch ontgrendeld is wanneer je telefoon erbij in de buurt is, of aan Instant Tethering. De laatste functie zorgt ervoor dat je smartphone automatisch als hotspot fungeert wanneer er geen Wi-Fi beschikbaar is.

Google werkt al tijden aan het verbeteren van de samenwerking tussen Android en Chrome OS.

Google werkt verder aan de integratie van Android telefoons en Chrome OS. Werkend onder de naam One Chrome leverde dat onder meer een update toe waarbij je op je Chromebook op een telefoonnummer kunt klikken, waarna je telefoon daar automatisch verbinding mee legt.

Daarnaast heeft Google gewerkt aan een synchronisatie-functie die de wachtwoorden voor Wi-Fi netwerken van je telefoon en Chromebook deelt. Zo hoef je een wachtwoord maar bij één device in te geven, waarna beide verbinding kunnen maken.

Notificaties voor het terugkijken en streamen van media

Het is alweer een tijdje geleden dat een Chrome OS upgrade het mogelijk maakte om Android apps op de Chromebook te gebruiken. Voor sommige gebruikers leverde dat een teleurstellende ervaring op, want veel dingen die op de Android smartphone kunnen, konden op de chromebook niet.

Een belangrijke verbetering betreft het streamen van media. Op de smartphone levert dit een “rich media notification” op. die als een soort afstandsbediening functioneert. In de afgelopen zomer is deze functie ook beschikbaar gekomen voor Chromebook.

Google heeft ons een media preview, afstandsbediening en een paar leuke effecten gegeven. Voor veel Chromebook-gebruikers zijn dit functionaliteiten waarvan ze zich niet eens bewust waren dat ze deze misten. Maar nu ze er zijn, voelt het alsof ze er altijd al geweest zijn.

Linux apps gebruiken in Chrome OS

Een andere grote stap die Google heeft gezet is het toestaan van Linux apps op de Chromebook. Dit werd mogelijk door een Chrome OS upgrade in 2018. In juni 2019 (met Chrome OS 76) werd de ondersteuning van Linux sterk verbeterd. Vooral de geheugenprestaties en de graphics werden een stuk beter.

Daarmee is het werk niet gedaan, want veel van de Linux-gerelateerde features bevinden zich officieel nog in het beta-stadium. Andere functies, zoals het opnemen van audio, bevindt zich nog in de ontwikkelfase.

Zoals je ziet heeft Google de afgelopen maanden hard gewerkt om Chrome OS met elke upgrade te versterken. En zoals we het bedrijf kennen, zal Google niet op haar lauweren gaan rusten. Ook in de komende maanden verwachten we met regelmaat te kunnen berichten over weer een fijne upgrade van Chrome OS.