Chrome OS introduceert virtual desks

- Jeroen Langendam

De nieuwste update van Chrome OS introduceert een virtual desks. Virtual desks zijn virtuele werkplekken die je helemaal kunt aanpassen aan wat je nodig hebt voor een bepaald soort project.

Google heeft Chrome OS ge-update, zo meldt het bedrijf in haar blog. Met deze update worden virtuele bureaubladen (virtual desks) officieel ondersteund. Dankzij de nieuwe update kun je zelf je eigen digitale werkplek inrichten, helemaal naar de behoeftes van het project waaraan je werkt. Zo kun je een bureaublad inrichten voor het maken van presentaties, voor het nakijken van ingeleverd werk of voor onderwijs gerelateerde projecten.

Voor onderwijzend personeel zijn deze virtual desks een uitkomst. Vooral wanneer je les geeft aan meerdere klassen, of meerdere vakken geeft maak je gebruik van een enorm aantal applicaties en tools. Het is soms best lastig om het overzicht daarover te bewaren. Dankzij de bureaubladen kun je voor elke taak een specifieke omgeving ontwerpen, die je niet afleidt van waar je mee bezig bent.

Je virtual desks inrichten

Het enige wat je hoeft te doen om een werkplek te creëren is Overview te openen en vervolgens op New Desk klikken. Je vindt deze knop rechtsboven in beeld. Vervolgens kun je deze inrichten zoals je dat op Chrome OS gewend bent. Met de nieuwe virtual desks zijn er ook een aantal nieuwe toetsencombinaties beschikbaar gekomen:

  • Nieuw virtual desk creeeren: “Shift” + “Search” + “=”
  • Virtual desks wisselen: “Search” + “]”
  • Schermen verplaatsen tussen virtual desks: “Shift” + “Search” + “]}

Andere handige toevoegingen

Hoewel de bureaubladen het meest in het oog springend zijn, is het niet de enige toevoeging die Google heeft aangebracht aan Chrome. Zo kun je nu direct bellen door op Chromebook in de webbrowser een telefoonnummer aan te klikken. Dit stuurt het nummer direct naar je Android-smartphone (Chrome sync is noodzakelijk) om te bellen.

Ook printen is een stuk eenvoudiger geworden. Wanneer je op verschillende locaties werkt, heb je niet altijd alle gegevens van de printers bij de hand. En vaak heb je onvoldoende tijd om alle printers handmatig te installeren. En dat hoeft ook niet meer. Druk op “CTRL”+P en alle beschikbare printers (die door Chrome OS ondersteunt worden) zijn meteen beschikbaar voor je. Ideaal, als je nog snel een hand-out moet uitprinten.

Wanneer je printers vaker gebruikt, kun je een printer instellen als je standaard printer. Dit scheelt een aantal handelingen bij elke printbeurt. Je stelt dit in onder “Settings” –> “Printers”.

Makkelijk feedback geven

Het is altijd goed om naar je klanten te luisteren. Daarom kun je in de meest recente versie van Chrome OS veel makkelijker feedback geven en suggesties doen. Google heeft toegezegd dat deze suggesties door de ontwikkelaars serieus worden genomen om te ontdekken wat het volgende is dat gebouwd moet worden.

Afbeelding: Google

Om feedback te geven druk je eventjes op de aan/uit-knop. Naast de al bekende iconen om je Chromebook uit te schakelen of deze te locken vindt je nu een speciale feedback-knop.