Grote verbeteringen voor Linux apps op Chrome OS 76

- Fleur Arkesteijn

Pas sinds een jaar kun je Linux apps ook op de populaire Chromebooks van Google gebruiken, maar de apps zijn nu al niet weg te denken uit Chrome OS. Gebruikers en ontwikkelaars maken massaal gebruik van de nieuwe features, games en toepassingen uit het Linuxuniversum.

Ontwikkelaars staan te trappelen om meer toepassingen aan te bieden, net als gebruikers. De meest gevraagde updates gaan over GPU-performance, verbeterde mogelijkheden voor graphics en microfoontoepassingen. Via het ontwikkelaarskanaal van Chrome kunnen we een kijkje krijgen in de verwachte updates.

Muzikanten en gamers

Voor de muzikanten onder ons betekent dat geduld hebben: er wordt gewerkt aan microfoontoepassingen, zodat er ook audio opgenomen kan worden via Linux apps. Er is echter nog geen releasedatum aangekondigd.

Voor de gamers is er goed nieuws: de laatste update, Chrome 76, die zich momenteel nog in het Chrome OS dev-channel bevindt, zorgt voor merkbaar verbeterde prestaties voor het geheugen en de graphics. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld Steam en games veel vlotter werken. Via het Chrome OS dev-channel is het mogelijk de beta-versies te gebruiken en de nieuwe features van de build in- of uit- te schakelen.

Grafische test

In de onderstaande video test hij een spelletje, Open Arena op de Chrome Pixelbook. Eerst zie je hoe het spel draait zonder de verbeterde GPU-settings, en daarna de merkbare grote verbetering:

Andere testers hebben ook geprobeerd games te spelen op hun Chromebook, met de Chrome OS 76. Zo werden Hitman and Counter-Strike met succes gespeeld op een Chromebook. Dat juist deze spellen, waarvan we zouden verwachten dat ze te zwaar zijn om goed te kunnen spelen, werken met deze update, is een goed teken voor de chrome gebruiker. Als deze lijn doortrekt, zijn ook videobewerkingsprogramma’s en Photoshop draaien op je chromebook geen toekomstmuziek meer.