Acer TravelMate Spin B3 review: aan de slag met Windows 11 SE

- Cédric Van Loon

De Acer TravelMate Spin B3 met Windows 11 SE aan boord toont aan dat een Chromebook niet langer de enige optie is voor laptops met aan lage instapprijs en prima prestaties.

Aandachtige lezers van Schoolit krabben zich nu ongetwijfeld in het haar: hebben we deze laptop al niet getest? Dat klopt, de review van de Acer TravelMate Spin B3 (vanaf 359 euro incl. btw) kan je hier uitgebreid terugvinden. Copy past met Windows 11 SE, klaar is kees? Nee, zo gemakkelijk maken we het ons niet. Windows 11 SE heeft een te grote impact op toestelprestaties om zomaar te denken dat het om hetzelfde toestel gaat.

Windows 11 SE

Voor wie niet op de hoogte is van Windows 11 SE, geven een korte opfrissing. Windows 11 SE is het antwoord van Microsoft op de stijging in populariteit van Chrome OS. Het nieuwe besturingssysteem zal enkel beschikbaar zijn op nieuwe, laaggeprijsde toestellen voor het onderwijs. Hoewel Windows 11 SE geoptimaliseerd werd voor Microsoft Edge, Office en de clouddiensten van Microsoft, kan je er ook andere toepassingen op gebruiken.

Windows 11 SE ondersteunt bijvoorbeeld apps van derden zodat scholen de keuze krijgen. Die applicaties moeten eerst een verificatieprocedure doorstaan. De volledige lijst die vandaag al wordt ondersteund, vind je hier.

Concreet wordt Windows 11 een paar keer over de schaafplank bewogen tot er een licht en flexibel besturingssysteem overblijft, zonder ballast die niet relevant is voor het onderwijs. Het resultaat is een vlottere ervaring met lagere systeemvereisten. De Acer TravelMate Spin B3 bijt in de Benelux de spits af.

Degelijke batterij

In theorie klinkt dit goed, maar wat zegt de praktijk? Wat betreft benchmarks komen we bedrogen uit omdat geen enkele toepassing is geverifieerd. Dat gaat trouwens ook nooit lukken in de toekomst, omdat zoiets niet echt essentiële software is voor het onderwijs. Een rechtstreekse vergelijking maken met de Windows 11-variant is daardoor moeilijk, maar ons buikgevoel zegt wel dat de batterijduur langer is.

We kunnen vlot een hele werkdag op de laptop werken zonder dat we een stopcontact nodig hebben. Zelfs wanneer we een extern scherm eraan koppelen, komen we niet in de problemen. De USB-C-lader in de doos laadt het toestel op 43 minuten naar 50 procent, mocht je toch snel extra energie nodig hebben. Volledig opladen duurt twee uur.

Stevige laptop

Leerlingen moeten hun laptop vaak van en naar de schoolbanken versjouwen. Met een gewicht van minder dan 1,5 kg weegt de laptop meer dan moderne ultrabooks, maar heel zwaar mogen we het toestel niet noemen. Omdat de laptop met zijn 11,6 inch-scherm best klein is, voelt het toestel wel iets steviger aan.

Acer kiest weinig verwonderlijk voor een plastic behuizing en zet volop in op stevigheid. De laptop is MIL-STD 810H-gecertifieerd, wat impliceert dat hij tegen een stootje kan. De laptopranden bestaan uit een rubberen bumper, wat de valbestendigheid ten goede komt. In principe mag deze laptop wel eens van de schoolbank vallen.

Het toestel is verder morsbestendig, zodat een omgestoten beker fruitsap niet het doodvonnis van het binnenwerk betekent. Het scherm krijgt nog stevig Gorilla Glass van Corning mee, gekend van de betere krasbestendige smartphone. Dat is ook nog eens voorzien van een antibacteriële coating.

Aanraakscherm en 360 gradenscharnier

Dat krasbestendig scherm is nodig omdat het 11,6-inchscherm aanraakgevoelig is. Er zit een pen in de behuizing en het scherm kan je dankzij een 360 gradenscharnier als tablet gebruiken. Aan de achterkant zit er een klein lampje waarmee het voor de leerkracht duidelijk is dat het toestel is ingeschakeld.

Rondom het scherm wordt je getrakteerd op heel dikke schermranden. Het is niet de meest moderne look, maar binnen deze prijsklasse kunnen we daar moeilijk slecht gezind op zijn. De bescheiden resolutie van 1.366 x 768 pixels is ideaal om één applicatie duidelijk op het scherm te tonen. Wie meer fan is van multitasken, raden we een toestel aan met een hogere schermresolutie.

De helderheid van 208 cd²/m² is eerder beperkt en kan potentieel voor problemen zorgen wanneer de zon door de klasramen naar binnen op je toestel schijnt.

Compleet mét USB-C

De plastic toetsen typen niet zo fijn voor wie beter gewend is, maar geven voldoende feedback. Ook het touchpad voelt best aangenaam en werkt nauwkeurig. Tot slot tekenen de voornaamste aansluitingen present op de behuizing. Twee USB 3.1-poorten worden bijgestaan door een ethernetpoort, een HDMI-aansluiting en een USB Type-C-poort waarlangs je het toestel kan laden. Opladen kan ook via een meegeleverde lader met een eigen aansluiting, zodat de poort vrij blijft.

De buitenkant van de Acer TravelMate Spin B3 zit dus snor. Acer zet duidelijk in op stevigheid zonder functionaliteit los te laten met het omklapbare aanraakscherm. Wat nu met het binnenwerk?

Basisconfiguratie

Ons testmodel heeft een Intel Celeron N4020 aan boord, een dualcorechip geklokt op 1,1 GHz. Die wordt gekoppeld aan 4 GB RAM en amper 64 GB eMMC SSD-opslag. In theorie is dat een systeem dat we nooit zouden aanraden om te kopen voor met Windows. Vanaf het begin krijg je een traag systeem dat doorheen de jaren enkel nog maar trager wordt.

Windows 11 SE maakt van de Acer TravelMate Spin B3 niet een supersnel toestel dat elke toepassing op één seconde opent, maar de reactiesnelheid valt nu wel binnen de norm. Een Chrome OS-toestel reageert sneller met dezelfde configuratie, maar het scheelt niet veel meer.

Wat veel belangrijker is: door de talrijke restricties van Windows 11 SE is de kans heel groot dat het besturingssysteem na één jaar, drie jaar of later nog steeds performant is. Vandaag kunnen we dat nog niet met zekerheid zeggen omdat de Acer TravelMate Spin B3 de eerste is met het besturingssysteem, maar we zijn hoopvol.

Conclusie

Na onze uitgebreide testperiode kunnen we deze laptop aanprijzen bij elk jonge leerling. De perfecte prijs-kwaliteitbalans en de introductie van Windows 11 SE maken van de Acer TravelMate Spin B3 (vanaf 359 euro incl. btw) de ideale kandidaat voor digitalisering binnen het basisonderwijs.

Enige voorwaarde is dat je als ICT-coördinator wel goed je huiswerk moet doen voor je Windows 11 SE omarmt. Analyseer goed de beperkingen (en bijhorende troeven) en zorg dat je optimaal bent ingewerkt in Microsoft InTune for Education. Het is vandaag nog te vroeg om te zeggen dat Windows 11 SE een groot succes wordt, maar het eerste toestel kan ons wel smaken.

8
  • Uitstekende batterijduur
  • Goede selectie van aansluitingen
  • Robuust
  • Scherpe prijs
  • Erg dikke randen
  • Lage schermhelderheid