Acer TravelMate Spin B3 review: stevige volhouder
De Acer TravelMate Spin B3 schreeuwt educatieve markt. Vorm gaat op geen enkel moment boven functie, zodat je verrassend veel laptop krijgt voor een scherpe prijs.
De enorme schermranden lijken recht uit de jaren ’90 te komen, maar de Acer TravelMate Spin B3 (399 inclusief btw) is beslist een modern toestel. Met de laptop wil Acer een betaalbare laptop in de markt zetten, gericht op leerlingen uit het basisonderwijs. Dat betekent evenwichten zoeken. Functionaliteit, stevigheid en uithoudingsvermogen staan centraal, terwijl de prestaties moeten inboeten vergeleken met een moderne laptop. Design verschuift helemaal naar de laatste bank, maar wie ligt daar wakker van?
Robuust en niet te zwaar
Laten we beginnen bij het begin: de kleine doelgroep van de TravelMate Spin B3 moet in staat zijn het ding van en naar de schoolbanken te versjouwen. Met een gewicht van minder dan 1,5 kg weegt de laptop meer dan moderne ultrabooks, maar heel zwaar mogen we het toestel niet noemen. Omdat de laptop met zijn 11,6 inch-scherm best klein is, voelt het toestel wel iets stevigeraan.
Acer kiest weinig verwonderlijk voor een plastic behuizing en zet daarbij volop in op stevigheid. De laptop is MIL-STD 810H-gecertifieerd, wat impliceert dat hij tegen een stootje kan. De laptopranden bestaan uit een rubberen bumper, wat de valbestendigheid ten goede komt. In principe kan deze laptop wel eens van de lessenaar totteren.
Het toestel is verder morsbestendig, zodat een omgestoten beker fruitsap niet het doodvonnis van het binnenwerk betekent. Het scherm krijgt verder stevig Gorilla Glass van Corning mee, gekend van de betere krasbestendige smartphone. Dat is ook nog eens voorzien van een antibacteriële coating.
Klapscherm
Het scherm zelf steelt de show van deze TravelMate Spin B3 en wel om twee redenen. Enerzijds springen de enorme schermranden in het oog. Buiten de educatieve markt om raakt geen enkele fabrikant nog weg met de centimeters aan verspilde ruimte. Met de stevigheid van dit toestel en de bijhorende prijs in het achterhoofd, begrijpen we de keuze van Acer wel.
Anderzijds is het display in kwestie een aanraakscherm dat je 360 graden kan omklappen. Zo kunnen leerlingen de laptop in tent- of tabletmodus gebruiken. In combinatie met een pen laat het aanraakscherm hen bovendien toe om hun creativiteit de vrije loop te laten.
Acer kiest voor een bescheiden resolutie van 1.366 x 768 pixels waarmee multitasking een hele klus wordt, maar die volstaat voor het gerichte gebruik binnen de schoolomgeving. De helderheid van 208 cd²/m² is helaas heel beperkt, en zal problemen geven wanneer de zon door de klasramen naar binnen schijnt. Van de kleurechtheid van het display mag je niet te veel verwachten, al vermoeden we dat zelfs aspirant grafische designertjes daar voorlopig nog geen probleem van zullen maken.
Voldoende aansluitingen
De plastic toetsen typen niet zo fijn voor wie beter gewend is, maar geven voldoende feedback. Ook het touchpad voelt best aangenaam en werkt nauwkeurig. Tot slot tekenen de voornaamste aansluitingen present op de behuizing. Twee USB 3.1-poorten worden bijgestaan door een ethernetpoort, een HDMI-aansluiting en een USB Type-C-poort waarlangs je het toestel kan laden. Opladen kan ook via een meegeleverde lader met een eigen aansluiting, zodat de poort vrij blijft.
De buitenkant van de Acer TravelMate Spin B3 zit dus snor. Acer zet duidelijk in op stevigheid zonder functionaliteit los te laten met het omklapbare aanraakscherm. Wat nu met het binnenwerk?
Niet de sterkste van de klas
De TravelMate Spin B3 wordt aangedreven door een Intel Pentium Silver N5030 en dat is hoegenaamd geen snelheidsduivel. We hebben echter meer schrik van de wel heel beperkte 4 GB aan RAM onder de motorkap. Wat opslag betreft kiest Acer gelukkig voor een SSD van 128 GB. De responstijd daarvan houdt de boel overeind, met een klassieke harde schijf onder de motorkap zou deze laptop onwerkbaar zijn.
Een benchmarkvergelijking met laptops met klassieke Core-processors van Intel illustreert de beperkte slagkracht van de TravelMate Spin B3. De TravelMate P2, eveneens van Acer, presteert met een bescheiden Intel Core i3 en 8 GB aan RAM twee tot zelfs drie keer zo goed, al naargelang het scenario.
Voor eenvoudige workloads trekt de TravelMate Spin B3 zich wel uit zijn slag. We kunnen zonder problemen simultaan een handvol tabs openen, een YouTubefilmpje afspelen, tekenen in Paint en bestanden openen in Verkenner. Bij het openen van een nieuwe applicatie moet de Pentiumprocessor duidelijk even zwoegen, maar resultaat laat niet al te lang op zich wachten. We zien bij dergelijke bescheiden workloads wel dat het RAM-geheugen al min of meer vol zit.
Leerlingen kunnen met dit toestel perfect volgen in de klas en bij les op afstand is het geen probleem om een videotoepassing te combineren met een andere app of webpagina, maar je eist best niet veel meer van dit toestel.
Wat video betreft, verdient Acer nog een compliment. We vinden een degelijke webcam bovenaan het scherm, met een tweede exemplaar bovenaan het toetsenbord. Zo kunnen leerlingen in tabletmodus eenvoudig foto’s maken. De klank is dan weer duidelijk een punt van besparing.
Uithoudingsvermogen
Dan rest ons nog de batterij. Het kleine niet al te heldere scherm gecombineerd met de lage resolutie en de bescheiden ingewanden doen wonderen voor de autonomie. Dit toestel gaat vlot de hele lesdag mee, met voor- en nabewaking incluis. Tijdens onze tests zingt de Acer TravelMate Spin B3 het meer dan twaalf uur uit op één batterijlading. In principe kan een leerling dus naar school vertrekken zonder oplader in de boekentas.
Acer zet niet echt in op snelladen, maar al bij al loopt de batterij snel vol aan de netstroom. Op 45 minuten tijd laad je de laptop halfvol, voor 80 procent heb je nog een halfuur extra nodig.
Perfect voor de lagere schoolbanken
De Acer TravelMate Spin B3 (399 euro incl. btw) is geen laptop in de traditionele zin. Vergeleken met wat vandaag de norm is, zijn de ingewanden te slap, de schermranden te groot en het design geblokt. Kijk je naar het prijskaartje, dan valt het meeste al te vergeven. Wanneer we dan de doelgroep in het achterhoofd houden, klopt het geheel plots als een schoolbus.
Deze laptop doet wat hij moet en met verve. Het omklapbaar aanraakscherm is een hele fijne bonus en de dubbele webcam telt bijna als verwennerij. Ons grootste punt van kritiek is het scherm, dat wel iets helderder had gemogen. Verder is dit een prima toestel voor jonge schoolgangers. Verwacht echter niet dat deze laptop mee kan afstuderen richting middelbaar: daarvoor heb je toch dat tikkeltje extra nodig.
- Uitstekende batterijduur
- Goede selectie van aansluitingen
- Robuust
- Scherpe prijs
- Erg dikke randen
- Lage schermhelderheid