Microsoft: ‘Hybride klasomgeving wordt het nieuwe normaal’

- Cédric Van Loon

De corona-pandemie heeft ervoor gezorgd dat digitale diensten plots massaal moesten worden geïntegreerd in scholen waar dat niet of ondermaats het geval was. We polsen bij Microsoft hoe druk de situatie vandaag nog is en wat de scholen nog mogen verwachten.

Lien Deleenheer, Education Lead BeLux bij Microsoft, is duidelijk in haar introductie. “In de 13 jaar dat ik bij Microsoft werk, is dit de meest intensieve periode tot nu toe. We waren wel goed voorbereid toen de eerste berichten vanuit China binnenkwamen. Toen de scholen in België verplicht moesten sluiten, wisten we al hoe we hen konden ondersteunen.”

Microsoft is hofleverancier bij heel wat scholen met zijn (gratis) Office 365-aanbod, maar dat betekent niet dat ze allemaal even ver stonden wat betreft digitalisering. Om scholen direct te helpen na de lockdown-light in België, heeft Microsoft onmiddellijk een mailbox geopend waar ze vragen konden stellen. Daarna volgden tal van webinars om hen verder op pad te zetten.

Hybride klasomgeving het nieuwe normaal

“Ik merk dat scholen de webinars heel sterk appreciëren omdat ze zo vanop afstand heel snel kunnen leren om het maximale uit toepassingen zoals Microsoft Teams te halen. Na bijna 10 weken blijft het tempo pittig, maar we blijven de scholen en onze partners ondersteunen. Voor scholen is dit een heel uitdagende periode. We houden er ook rekening mee dat we volgend scholjaar in dezelfde realiteit als vandaag zullen zitten.”

Ik verwacht niet dat de digitale evolutie opeens stil zal vallen de komende weken.

Lien Deleenheer, Education Lead BeLux bij Microsoft

Scholen zijn volgens Microsoft nu al massaal bezig met te bekijken wat er nog moet veranderen en welke ervaringen ze de afgelopen weken kunnen bundelen in een standaardoplossing in de toekomst.

“Ik verwacht niet dat de digitale evolutie opeens stil zal vallen de komende weken. Het nieuwe normaal vandaag is de hybride klasomgeving. Scholen moeten zich volop voorbereiden, want de combinatie van thuisleren en aanwezigheid op school wordt het nieuwe normaal.”

Beste van twee werelden

Wanneer er een vaccin is en de hele wereld kan terugkeren naar hoe het vroeger was, keren scholen dan opnieuw naar oude vertrouwde formules zoals voor de pandemie? Volgens Deleenheer hangt dat heel sterk af van de digitale maturiteit van de scholen vandaag en in de nabije toekomst.

“Ik ben er wel van overtuigd dat digitale middelen in een leeromgeving een vaste plaats verwerven. Door verplicht zulke tools te gebruiken, realiseren heel wat scholen zich dat ze een meerwaarde kunnen bieden in hun pedagogisch project. Leerkrachten merken vandaag bovendien dat ze online even goed kunnen samenwerken en documenten delen, en dat alles leuk kan zijn.”

Volgens Deleenheer evolueren we uiteindelijk naar een situatie met het beste van twee werelden. “Er zijn veel dingen digitaal mogelijk, maar er zit ook veel waarde in de fysieke aanwezigheid van een klas en de connectie met de leerkracht.”

Snelle hulp

Om elke school te helpen in zijn digitale evolutie, heeft Microsoft vanaf het begin van de coronacrisis de inschrijvingsprocedure van Office 365 versneld. Vroeger moest je een aanvraag indienen voor een gratis abonnement en startte een validatieproces. Vandaag is dat verdwenen en krijgt iedereen automatisch na één à twee uur een goedkeuring in zijn mailbox en kan hij of zij ermee aan de slag.

Er zijn veel dingen digitaal mogelijk, maar er zit ook veel waarde in de fysieke aanwezigheid van een klas en de connectie met de leerkracht.

Lien Deleenheer, Education Lead BeLux bij Microsoft

De gratis versie van Office 365 (mét Teams) omvat ook klassiekers zoals Outlook, Excel, Word en PowerPoint, maar enkel de webversie. Wie de desktopvariant wil van het Office-pakket en uitgebreide beheer- en beveiligingshulpmiddelen, komt in een betalende formule terecht. Meer details over de prijzen kan je hier vinden. De gratis versie van Minecraft for Education is nog beschikbaar tot eind juni.