Ontdek de wereld tijdens Corona-lockdown dankzij Minecraft

- Jeroen Langendam

Screenshot Minecraft Education Edition website

Zelfs tijdens de lockdown kun je de wereld verkennen en leren kennen. Minecraft: Education helpt het onderwijs met gratis content, handige lerarenhandleidingen en makkelijkere navigatie.

Dat we vanwege corona in ons kot moeten blijven betekent niet dat je niets van de wereld kunt zien. Je kunt je eigen keuken ombouwen tot wetenschappelijk laboratorium en dankzij Google kun je gratis allerlei befaamde musea bezoeken.

Maar waarom zou je je daartoe laten beperken? Waarom zou je niet een ruimtewandeling maken, gewoon, vanuit thuis? Dat is mogelijk door de educatieve content in Minecraft.

Educatieve content in Minecraft is verre van nieuw. Mojang, het bedrijf achter Minecraft, heeft het onderwijs al lang geleden ontdekt als lucratieve markt.

Tot nu toe was de educatieve content echter niet heel makkelijk te vinden. In november 2019 voegden de ontwikkelaars weliswaar de Minecraft Library toe, maar daarvoor moest je wel al in de spelwereld aanwezig zijn. Als je net op zoek gaat naar goed lesmateriaal is het zoeken binnen een spelwereld niet de meest efficiënte route.

De meeste content is natuurlijk op de Minecraft Marketplace te vinden. Maar omdat er nog geen specifieke categorie voor het onderwijs bestond was het soms lastig zoeken. Die categorie is nu toegevoegd, zodat het voor leerkrachten makkelijker is om content te vinden die relevant is voor de eigen lessen.

Gratis Minecraft-content tot 30 juni 2020

Belangrijker: vanwege de Corona-crisis hebben de ontwikkelaars van Minecraft besloten de educatieve content gratis beschikbaar te stellen. De enige voorwaarde is dat je een geldige Office 365 Education licentie hebt. Via een formulier kun je de gratis toegang aanvragen.

De 3D-online spelwereld is inzetbaar voor een groot aantal vakken. Voor programmeerlessen, bijvoorbeeld, is de Hour of Code een goede start. Wil je werken aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen? Dan komt de Mindful Knight je redden. Maar je kunt ook op tijdreis naar de oude stadsstaat Florence, rekenen met volume en oppervlaktes en nog veel meer.

Educatieve content per vak

Alle content is gelabeld op vakgebied. Gebruik de volgende links om direct naar het relevante deelgebied te gaan:

Minecraft toolkit voor afstandsleren

Omdat Minecraft beseft dat afstandsleren voor de meeste leerkrachten nieuw is én omdat de meeste leerkrachten weinig gewerkt hebben met Minecraft, heeft het bedrijf ook een handige toolkit samengesteld. Hierin vind je alles wat je moet weten om een goede start in Minecraft te maken, maar ook didactische tips, een korte uitleg hoe je interessant lesmateriaal kunt vinden en nog veel meer.  Het document, een PDF van 8 pagina’s, is hier te downloaden.