uHandy verandert smartphone in microscoop

- Jeroen Langendam

Een microscoop is duur. uHandy, dat je op de smartphone bevestigt, belooft voor een lagere prijs meer functionaliteit.

Zijn de microscopen in je school aan vervanging toe? Overweeg dan om uHandy aan te schaffen. Deze bevestig je op de telefoon en is een stuk goedkoper dan de ouderwetse microscoop.

Is een lokaal vol microscopen nog wel nodig, nu je ook op de smartphone microscopen kunt bevestigen? uHandy is een digitale microscoop die je kunt bevestigen op een smartphone of tablet. De hardware werkt samen met een gratis app, zowel voor iOs als Android en kan daardoor handige extraatjes bieden. Zo bevat de app een ingebouwd meetlint, waardoor leerlingen makkelijker de afmetingen van het bekeken object kunnen inschatten.

Goedkoper, flexibeler, makkelijker

De uHandy is goedkoper, maar biedt een grotere flexibiliteit dan normale microscopen. Doordat de hardware lichtgewicht en compact is, kun je deze namelijk ook “het veld” mee innemen.

Net als bij een normale microscoop kun je met de uHandy de focus veranderen, waardoor je verschillende dieptes kunt bekijken. uHandy zelf geeft als voorbeeld dat je de verschillende lagen van een ui kunt bekijken, maar praktischer is het voorbeeld waarbij je dieperliggende cellen bekijkt.

Het gebruiksgemak van de uHandy is echter stukken hoger dan bij normale microscopen. Dankzij de stickers is het makkelijk om preparaten te bestuderen. Gebroken dekglaasjes komen niet meer voor. Dat maakt het werken met de uHandy ook gelijk een stuk veiliger, ook voor jongere kinderen.

uHandy in twee varianten

uHandy is beschikbaar in twee varianten. De goedkoopste variant, de uHandy Lite kost ongeveer 54 dollar (inclusief verzendkosten en importheffingen) op Amazon.com.

De Lite heeft een Lo-Mag lens, met een vergroting van 10-60x. Ook ontvang je in totaal 244 preparaten om te bekijken. Dit is een goed apparaat voor kinderen die voor het eerst kennismaken met de microscopische wereld. Ook voor ouders, die het belangrijk vinden dat hun kind de wetenschap ontdekt, is de uHandy Lite betaalbaar genoeg. De Lite is daardoor ook geschikt voor onder de kerstboom.

Afb: uHandy

Wil je een hoogwaardiger microscoop, waarmee je alles kunt doen wat je gewend bent in -onder meer- de lessen biologie? Dan is de uHandy Duet (ongeveer 172 dollar op Amazon) geschikter. Deze productvariant is speciaal ontwikkeld voor STEAM onderwijs en is geschikt voor kinderen van 6 jaar of ouder. De uHandy Duet heeft net als de Lite een Low-Mag lens (10-60x) en meer dan 200 preparaten.Daarbij komt echter ook een High-Mag lens, met een vergroting van 30-200x. Ook bevat deze variant een setje onderzoeksgereedschap en beschermtasje.