Een virtueel biologie laboratorium met Labster

- Jeroen Langendam

Het biologielaboratorium van Labster en Google biedt leerlingen de mogelijkheid om vaker te oefenen met hun biologie practicum. Met in totaal 30 scenario’s valt er voor leerlingen voldoende te leren.

Een van de leukste onderdelen van biologie is voor de meeste scholieren het practicum. Bij het opensnijden van een koeienhart of het ontleden van een oog komt biologie pas echt tot leven. Niet alle leerlingen slagen er echter in om alle opdrachten binnen de ingeroosterde uren uit te voeren.

Virtual Reality lab voor biologie proefjes

Labster en Google hebben de handen ineen geslagen om een virtueel biologie lab te ontwerpen. Met deze virtuele omgeving kunnen leerlingen in alle rust oefenen met het practicum. Door de betrokkenheid van Google is het virtuele practicumlokaal van Labster een positieve uitschieter op het gebied van onderwijstoepassingen van virtual reality.

Labster noemt haar virtuele omgeving een mooie aanvulling op het beschikbare materiaal, waarin leerlingen (extra) kunnen oefenen met ingewikkelde concepten. Leerlingen moeten aan de slag met onderzoeksmaterialen en kunnen aan de hand van 3D animaties zien wat er bij de experimenten gebeurt.

30 3D-scenario’s

In de virtuele omgeving van Labsters biologielab kunnen scholieren in totaal 30 practica uitvoeren. De beschikbare opdrachten bestrijken een groot gebied aan onderwerpen, van cel- en moleculaire biologie, naar ecologie en fysiologie.

De verschillende opdrachten zijn ontworpen op basis van ruime praktijkervaring en zijn bedoeld om de toegang tot het prakticumlokaal te verruimen. Dankzij de Daydream app is de leerling niet langer afhankelijk van de ingeroosterde twee uur per week in het lab, maar kan naar behoefte worden geoefend met de lesstof.

Alle experimenten zijn volledig interactief, waarbij data wordt gesimuleerd op basis van de handelingen van de leerling.