Scholengemeenschap Kogeka deelt 5.000 laptops uit na lange wachttijd

- Ilene Langen

Dankzij de Digisprongmiddelen kunnen er voor elke leerling in het secundair onderwijs laptops voorzien worden. Dat loopt echter niet altijd van een leien dakje, zo ondervond ook scholengemeenschap Kogeka uit Geel.

Scholengemeenschap Kogeka uit Geel deelt vandaag 5.000 laptops uit aan zijn leerlingen, na een wachttijd van acht maanden. De toestellen werden al besteld voor de start van het academiejaar, maar kwamen nu pas aan op het juiste adres.

Volgens Steven Macquoij van het ICT-team zijn daar verschillende redenen voor: “Ten eerste is er wereldwijd een schaarste aan computerchips en ten tweede zorgde dat geblokkeerde schip in het Suezkanaal vorig jaar voor een sneeuwbaleffect qua vertragingen. Gelukkig kregen we de voorbije maanden heel wat materiaal van Kempense bedrijven om leerlingen zonder computer voort te helpen.”

Niet helemaal gratis

In het eerste jaar van middenschool Sint Aloysius Geel is de uitrol van de eerste 2.500 toestellen al gestart. Daarna volgen het derde en het vijfde jaar in Kasterlee en de overige scholen in Geel. De Digisprongmiddelen dekken echter niet alle kosten, gezien er ook nog software, security, verzekering en ondersteuning bij komen kijken. Ouders moeten daarvoor een gebruiksvergoeding van 8 euro per maand betalen.

Groot IT-bedrijf

“Het doel blijft dat iedere leerling de les kan volgen en niemand onderhevig is aan ICT-problemen. De ervaring van de voorbije jaren leert dat wanneer iedereen een eigen toestel van thuis gebruikt, de leerkracht meer ICT-problemen aan het oplossen is dan les aan het geven”, geeft het ICT-team aan.

“Als iedereen dezelfde middelen gebruikt, is het voor ons ook eenvoudig om in te grijpen wanneer er problemen zijn. Maar dat kostte ons natuurlijk enorm veel technische voorbereidingen. Cru gezegd worden wij als team binnen Kogeka qua toestellen en gebruikers een van de grootste IT-bedrijven in de Kempen.”

De toestellen worden samen in de klas uitgepakt en opgestart, zodat leerlingen meteen de basis mee hebben. Ze mogen wel geen games installeren op de laptops, met virussen is dat namelijk niet zo handig.  

lees ook

De grote Digisprong-analyse: Hoe zit het met de infrastructuur op scholen?