Samenwerken in het online klaslokaal dankzij een interactief whiteboard

- Jeroen Langendam

Een interactief whiteboard maakt veel innovaties in het onderwijs mogelijk. Haal het uiterste uit je smartboard en los ook gelijk een aantal oude uitdagingen op.

Het is nog niet eens zo lang geleden dat we het in het onderwijs moesten doen met een schoolbord en een scherm om ons PC-scherm op te projecteren. Maar hoe traag ook, de vooruitgang schrijdt voort. Inmiddels hebben bijna alle scholen hun klassen uitgerust met interactieve whiteboards.

Een interactief whiteboard is een ongekend veelzijdig hulpmiddel. Dankzij een 4K-resolutie geeft het een ongekend scherp beeld, terwijl je een presentatie combineert met YouTube-video’s en de leerlingen aan het werk zet met allerlei educatieve apps. Met een interactief whiteboard kunnen  we lessen stukken boeiender en afwisselender kunnen maken.

Je kunt in de les bijna alles doen wat je maar kunt bedenken. Zoals bekend zorgt een boeiende les tot beter leerrendement. Maar gebruiken we wel alle mogelijkheden die een whiteboard ons biedt?

Spannende proefjes

Denk eens terug aan je eigen schooltijd. Welke lessen zijn je altijd bijgebleven? De kans is groot dat je terugdenkt aan een natuurkunde-proefje of een scheikundig experiment. Tenminste, als je voorin de klas zat. Leerlingen die achterin de klas zitten, krijgen vaak onvoldoende mee van het experiment. Daardoor zijn demonstraties, bedoeld om te fascineren, voor hen juist oersaai. Gebruik een interactief whiteboard met een gekoppelde camera zodat iedereen via het grote scherm alles goed kan zien, terwijl je magnesium met water bedruppelt, of een kikkerbeen met elektriciteit beroert.

Pipet
Dankzij een interactief whiteboard zit elke leerling bij demonstraties op de voorste rij. Geen detail blijft hen onduidelijk. (Afb: Shutterstock)

Uitleg op maat

Wist je dat een interactief whiteboard de mogelijkheid heeft de les op te nemen (in real-time)? Dat maakt het mogelijk om je lessen online te zetten. Leerlingen die om wat voor reden ook je les niet konden bijwonen, kunnen daardoor de les inhalen.

Ook leerlingen die worstelen met de lesstof hebben baat bij het terugkijken van opnames. Zij kunnen (onderdelen van) de les meerdere keren terug te kijken. Daardoor kunnen ze zich de stof eigen maken, geheel in hun eigen tempo.

Richt de aandacht op de juiste plek

Met de zoom-functie kun je een interactief whiteboard gebruiken om de aandacht te richten op de juiste plek. Stel dat je een leerlingen een stappenplan wilt aanleren, bijvoorbeeld een wiskundige methode. Digitaal heb je het hele stappenplan overzichtelijk weergegeven. Tijdens je uitleg zoom je volledig in op de individuele stappen. Doordat er minder afleiding in beeld is, help je de leerling de stof beter te begrijpen.

Interactief whiteboard: vergeet de hardware niet

De meeste artikelen waarin we spreken over een interactief whiteboard gaan vooral in op de vele software-applicaties die door de technologie mogelijk gemaakt worden. De waarde van software kan ook moeilijk worden overschat.

Dankzij de hardware van je interactieve whiteboard krijg je echter nog meer mogelijkheden. Het interactief whiteboard maakt, zoals we zien niet alleen high-tech innovaties mogelijk. Het biedt ook een oplossing voor uitdagingen waar we in het onderwijs al decennia mee worstelen.