Russische mediawaakhond neemt taalapp Duolingo in het vizier

- IPS News

De Russische mediaregulator Roskomnadzor heeft een onderzoek geopend naar de taalapp Duolingo. Dat liet het staatspersagentschap TASS weten op vrijdag. Het onderzoek komt er na een klacht van Radetel, een Russische mensenrechtenorganisatie gevestigd in de Siberische stad Novosibirsk.

Wie in Rusland zijn Engels oefent op de populaire taalapp Duolingo, leert onder meer het woordje gay aan. Het Russische middenveld steigert omwille van de ‘verspreiding van lgbtq+-propaganda’. In de klacht, die Radetel verspreidde via sociale media, staat dat bezorgde ouders de organisatie hebben gecontacteerd. Zij vrezen dat Duolingo, een mobiele app voor het leren van vreemde talen, “niet-traditionele seksuele relaties” zou bevorderen.

Oefenzinnen

De doorn in het oog, volgens Radetel, waren oefenzinnen zoals “Ben en Peter houden van elkaar, ze zijn gay”. Die moesten kinderen luidop herhalen toen ze Engels aan het leren waren via de toepassing. “Ouders weten niet hoe ze zulke dialogen aan basisschoolleerlingen moeten uitleggen zonder hen te traumatiseren. Is dit wel legaal?”, staat te lezen in de klacht.

Op de website beschrijft Radetel haar missie als “de bescherming van de publieke moraal, cultuur en traditionele familiewaarden”. De naam van de organisatie betekent zoveel als ‘bewaker’ of ‘beschermer’.

“Schadelijk voor de gezondheid”

De Russische regulator Roskomnadzor laat via TASS weten dat ze die specifieke klacht zelf niet hebben ontvangen. De mediawaakhond gaat naar eigen zeggen wel na of de app “informatie verspreidt die lgbtq+-mensen promoot”. De Russische wetgever beschouwt de bevordering van niet-traditionele seksuele relaties als schadelijk voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen.

lees ook

Slaat Denemarken Chromebooks in de ban?

Bewustmaking of normalisering van lgbtq+-cultuur wordt gezien als gevaarlijke propaganda en wordt bestraft met hoge boetes. Volgens Amnesty International leidt die wet in Rusland tot haatmisdrijven tegen lgbtq+-personen.