Duolingo werkt wiskunde-app uit voor kinderen van het lager onderwijs

- Ilene Langen

Je kent Duolingo waarschijnlijk al van het schattige groene uiltje en zijn educatieve taal-app. Om het platform nog meer uit te breiden, werkt het bedrijf aan een nieuwe toepassing: een wiskunde-app voor kinderen van het lager onderwijs.

De CEO van Duolingo, Luis von Ahn, kondigde in een interview met Extra Crunch de ontwikkeling van een nieuwe wiskunde-app aan. Het platform kon je al gebruiken om makkelijk een nieuwe taal te leren, maar wordt nu uitgebreid met wiskunde.

Op zoek naar experten

Omdat de app zich nog vroeg in het ontwikkelingsproces bevindt, zijn er weinig details beschikbaar. In mei nog publiceerde het bedrijf een vacature waarin het op zoek is naar een doctor in de wiskunde. Deze zal meewerken aan de nieuwe wiskunde-app voor kinderen uit het lager onderwijs. Het platform geeft echter zelf aan meer informatie te voorzien op Duocon, Duolingo’s jaarlijkse event op 20 augustus 2021.

Op de dag dat het bedrijf op de beurs geïntroduceerd werd, gaf CEO Luis von Ahn aan dat Duolingo plannen heeft om verder dan enkel taal te reiken in de toekomst. Het bedrijf denkt erover na andere organisaties onder zijn vleugels te nemen. Deze moeten vooral goed zijn in wat ze doen en een gelijkaardige missie en cultuur bezitten. Khan Academy, Brilliant.org, Photomath, Numerade en Symbolab zijn zo van die wiskundige educatief-technologische (EdTech) bedrijven.

Experimenteren

In de geschiedenis van Duolingo is de wiskunde-app een nieuw experiment na vele andere – niet allemaal even succesvolle – experimenten. Naast de bekende taal-app werkte het bedrijf aan verschillende producten zoals Duolingo ABC, een app om kinderen te leren lezen, en de Duolingo English Test. Het bedrijf faalde helaas in het ontwikkelen van AI-chatbots en andere strategieën om inkomsten te generen. Het Klassement, een functie binnen de taal-app waar je per week je voortgang kan zien ten opzichte van andere gebruikers, haperde even voor het werkelijk slaagde.

Waarom wiskunde?

Toch heeft wiskunde altijd in het achterhoofd van de oprichters gezeten. Voor ze de taal-app ontwikkelden, hadden ze hun pijlen gericht op het lanceren van een wiskunde-app. Ze besloten desalniettemin eerst op taal te focussen. Wiskunde alleen levert je namelijk geen loon op wanneer je geen taal kan spreken.

Omdat wiskunde zo’n belangrijke vaardigheid is om te leren, wil Duolingo deze nu ook aanbieden aan mensen met minder mogelijkheden. Op die manier kunnen ze via een app net zo veel bereiken als iemand die wel voldoende kansen krijgt.

Sommige gebruikers begrijpen de duik in het wiskundewater niet, gezien de app de meerderheid van de talen nog niet volledig dekt. Op dit moment kan je in combinatie met Nederlands enkel Engels, Duits en Frans leren. Volgens het Europees referentiekader (ERK) kan Duolingo alleen de eerste drie vlotheidsniveaus aanleren en zijn maar 30 tot 40 procent van de lessen werkelijk in overeenstemming met die niveaus.

Gemeenschappelijke noemer

Duolingo zal dus op zoek moeten gaan naar de gemeenschappelijke noemer tussen taal en wiskunde. Taal leer je vanuit een culturele context en nuances, terwijl wiskundige vraagstukken maar één juist antwoord kennen. Toch zijn beide vaardigheden gebaseerd op methodisch denken en het toepassen van bepaalde functies om tot het juiste antwoord te komen. Uiteindelijk is het enige wat er nodig is, een gebruiker die de motivatie heeft om de app te gebruiken en met aandacht naar zijn scherm kijkt om te leren.