Niet alle scholen even blij met gratis laptops Vlaamse overheid

- Cédric Van Loon

De laptops zijn specifiek voor kwetsbare leerlingen bedoeld, maar sommige scholen worden liever niet in laptops betaald. De kost van elke laptop, 550 euro per stuk, is in feite een voorafname op het toekomstige budget. De oppositie plaatst een kanttekening bij het woord ‘gratis’.  

Het project om 15.000 nieuwe laptops te leveren aan scholen is een succes. De vraag van de scholen is volgens Gazet van Antwerpen groter dan het aanbod. Gemiddeld 40 procent van de aanvragen krijgt een positief antwoord. De eerste 7.500 laptops worden vandaag en morgen geleverd. De resterende 7.500 toestellen kunnen geleverd worden zodra de scholen via de koepels hun noden kenbaar hebben gemaakt.

Het project van Vlaams minister Ben Weyts is een succes, maar niet elke school tekent in op het aanbod. Het Sint-Norbertusinstituut in Antwerpen, een school met veel kansarme leerlingen, heeft besloten om niet op het aanbod in te gaan nadat bekend werd gemaakt dat het bedrag van de middelen van volgend jaar af zou gaan. Dat zegt David Van Thuyne, adjunct-directeur bij de school.

“We hebben 300 tot 350 toestellen nodig. Tijdens de eerste lockdown hebben we 100 tweedehandstoestellen gekregen. Deze keer hebben we er nog eens honderd gevraagd, maar kregen we er veertig omwille van de wachtlijst. Aan 550 euro per stuk kom je uit op 22.000 euro. Wij zijn ervan overtuigd dat we dat geld anders en beter kunnen aanwenden.”

Voorschot in de vorm van laptops

Pieter-Jan Crombez, woordvoerder van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, zegt aan Gazet van Antwerpen dat sommige scholen hun budget liever aan andere ICT-voorzieningen spenderen dan “in laptops uitbetaald te krijgen”.

“Pas vorige week donderdag kregen we het bericht dat de voorafname op schoolniveau wordt verrekend. Dat bericht hebben we aan onze scholen laten weten.” Volgens de koepel hebben minstens 17 scholen hun aanvraag ingetrokken.

Oppositiepartijen Groen en sp.a noemen de term ‘gratis’ misleidend. Weyts begrijpt de kritiek niet en spreekt over het optrekken van de middelen naar 375 miljoen euro, waarin die laptops zitten. Dat is tien keer meer dan vandaag. Scholen krijgen volgens hem het geld nu sneller in de vorm van extra laptops.