Vlaamse overheid levert eerste 7.500 laptops aan scholen

- Cédric Van Loon

Vandaag mocht een middelbare school in Halle de spits afbijten met de eerste toestellen. Maandag en dinsdag worden nog 7.500 laptops geleverd bij 389 scholen in heel Vlaanderen. De resterende laptops worden geleverd nadat de scholen via de koepels hun noden kenbaar maken.

Bij de start van de herfstvakantie heeft Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts een belofte gemaakt om 15.000 nieuwe laptops te leveren aan scholen voor kwetsbare leerlingen. Een middelbare school in Halle mocht vandaag de eerste toestellen in ontvangst nemen.

Vanaf volgende week moeten scholen 50% van de lessen via afstandsleren geven in de tweede en derde graad middelbaar onderwijs. Tijdens de persoonlijke overhandiging van de toestellen benadrukt minister Weyts dat hij geen voorstander is van de nieuwe regel, maar wil met het initiatief kwetsbare leerlingen maximaal ondersteunen.

Eerste golf direct geleverd

De eerste golf van 7.500 nieuwe laptops wordt maandag en dinsdag geleverd aan 389 scholen over heel Vlaanderen. De resterende 7.500 toestellen kunnen geleverd worden zodra de scholen via de koepels hun noden kenbaar hebben gemaakt. De laptops worden eigendom van de school. Die kunnen de toestellen in bruikleen geven aan leerlingen die het nodig hebben.

“We kunnen snel schakelen omdat we 10 miljoen euro uittrekken om via een bestaand raamakkoord gloednieuwe laptops te kopen”, zegt Weyts. “Zo kunnen we in sneltempo leveren, meteen bij de start van het verplichte afstandsonderwijs. Ondersteuning is inbegrepen: de scholen en de leerlingen krijgen toegang tot een helpdesk en een reparatiedienst.”