Vlaamse overheid voorziet 15.000 nieuwe laptops voor kwetsbare leerlingen

- Cédric Van Loon

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts voorziet 15.000 nieuwe laptops voor kwetsbare leerlingen, waarvan er 4.000 binnen de week beschikbaar zijn. Deze laptops komen bovenop de 12.000 tweedehands toestellen die vorig schooljaar al beschikbaar werden gemaakt.

Ben Weyts betreurt de verplichting naar afstandsleren omdat contactonderwijs altijd het beste onderwijs is.  “Ook omdat de gehele of gedeeltelijke sluiting van scholen altijd de meest kwetsbare leerlingen het hardst treft. Nu moeten we onze rug rechten en er het beste van maken. We moeten er nu alles aan doen om die kwetsbare leerlingen te helpen”.

Voor het hoger onderwijs worden er 1.000 laptops voorzien. De onderwijsinstellingen worden eigenaar van de laptops, en kunnen de toestellen dan in bruikleen geven aan wie ze nodig heeft.

4.000 binnen de week beschikbaar

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts voorziet nu 15.000 nieuwe laptops voor kwetsbare leerlingen, waarvan er 4.000 binnen de week beschikbaar zullen zijn. Volgens een raming van de onderwijsverstrekkers waren er vorig schooljaar ongeveer 18.000 laptops nodig voor de meest kwetsbare leerlingen. Er werden toen al meer dan 12.000 tweedehands toestellen ingezameld, in orde gezet en verdeeld.

Met 15.000 nieuwe laptops zal de Vlaamse overheid nu het lijstje van de onderwijsverstrekkers verder afwerken én nog een paar stappen verder gaan. “We moeten ervoor zorgen dat álle leerlingen blijven bereiken met het best mogelijke onderwijs blijven krijgen”, zegt Weyts. “Ik wil ook zeker 1.000 laptops voor studenten van hogescholen en universiteiten. Want ook daar heeft niet iedereen vlot toegang tot het afstandsonderwijs”.

Investering van 10 miljoen euro

Weyts investeert ongeveer 10 miljoen euro in de nieuwe laptops. Een samenwerking met de koepels moet toelaten om snel te schakelen. Scholen zullen eigenaar worden van de laptops en kunnen de toestellen dan in bruikleen geven aan wie ze nodig heeft. “We werken al langer aan een groot digitaliseringsplan voor ons onderwijs”, zegt Weyts.

“Nu gaan we een klein deel van dat plan versneld uitvoeren, omdat de beslissing van het Overlegcomité na de herfstvakantie grote gevolgen dreigt te hebben voor de meest kwetsbare leerlingen. De middelen lagen al klaar, de contacten met ICT-bedrijven waren al gelegd.”

Tip: Onderwijsminister Weyts: laptop voor elke leerling