mTiny robot: Schermloos programmeren voor jonge kinderen

- Jeroen Langendam

mTiny leert kinderen vanaf 4 jaar programmeren zonder beeldscherm (afb: Makeblock.com)

Met mTiny robot kunnen kinderen vanaf 4 jaar oud leren programmeren, zonder achter een beeldscherm te zitten. Dat kan dankzij de innovatieve “Tap Pen Controller”.

Leren programmeren wordt steeds leuker. Er komt ook steeds meer educatieve speelgoed op de markt waarbij programmeren een belangrijk onderdeel is van het speelproces. Van Sphero en Robo Wunderkind, tot aan Lego. Steeds meer speelgoedfabrikanten spelen in op de vraag naar STEAM-speelgoed.

Voor de jongsten

mTiny robot is een vergelijkbaar product, dat zich richt op de jongste kinderen (vanaf 4 jaar oud). Maar dan nét even anders. Gebruiken de meeste programmeerbare stukken speelgoed een app, of een programmeertaal zoals Scratch, mTiny zorgt dat je programmeert zonder naar een beeldscherm te staren.

De robot, die er met een beetje fantasie uitziet als een schattige pandabeer, programmeer je namelijk met een speciale Tap Pen Controller. Door met deze pen op speciale “coding cards”, of andere kaartjes te drukken kan je kind de robot op heel intuitieve wijze programmeren. Zo, zegt mTiny: “oefent het kind zijn logisch denken en probleemoplossend vermogen. Het brengt programmeren into het echte leven van het kind”.

mTiny biedt een groeiende hoeveelheid content en themapakketten. Hiermee kun je niet alleen programmeren, maar ook andere dingen leren, zoals wiskunde, taal, muziek en meer.

STEAM

Makeblock, het bedrijf achter de schermloos programmeerbare robot hoopt hiermee een goede bijdrage te leveren aan STEAM-leren: “We geloven dat het tijdens vooral in het begin van de ontwikkeling van een kind vooral draait om de breedheid van hun kennis, niet om de diepgang. Tegelijkertijd zouden we ook de nadruk moeten leggen op het ontwikkelen van vaardigheden, in plaats van op kennisoverdracht”.

Door software en hardware te combineren, wil het bedrijf kinderen op een leuke en praktische wijze laten ontdekken wat ze met techniek kunnen.

https://www.youtube.com/watch?v=cAcGjp08VPE

De mTiny robots zijn verkrijgbaar vanaf 95,99 euro, maar voor een volledig starterspakket (inclusief kaartjes, muziekkaart, vlaggen, verhalenboek en landkaarten) betaal je als particulier 159,52 euro. Bij afname van grotere hoeveelheden kunnen onderwijsorganisaties een speciale offerte opvragen.