Hoe zit dat met Chromebooks en examens?
De Chromebook is meer dan een laptop. Door een aantal speciaal ingebouwde functies is het ook een perfect middel om toetsen en examens af te nemen.
Chromebooks zijn relatief goedkope en veelzijdige laptops. Een aantal daarvan wordt zelfs speciaal voor het onderwijs ontworpen. Zo kan elke leerling een laptop gebruiken.
De Chromebook kan echter ook achter de schermen een grote rol spelen. Niet alleen door leerkrachten een stuk gereedschap te bieden om hun werk te organiseren, maar ook doordat Chromebook een beveiligde omgeving biedt waarbinnen je toetsen kunt afnemen.
Google hecht er veel belang aan dat de Chromebook voor het onderwijs ideaal is. Daarom ondersteunt het zowel tussentijdse kennistoetsen én officiële examens. Dat doet het op drie manieren.
Afleidingsvrije tussentijdse toetsen
Wanneer je een toets afneemt op de computer, wil je natuurlijk dat je leerlingen niet afgeleid worden. En het is al helemaal niet de bedoeling dat leerlingen via chat met elkaar de vragen bediscussiëren. Daarom is de “locked mode in quizzes” ontwikkeld. In deze “op slot modus”, die werkt bij elke toets in Google Forms, wordt het scherm van de leerling overgenomen door de toets. Het openen van andere programma’s is daardoor onmogelijk. Locked Mode kan alleen worden beëindigd zodra de antwoorden zijn ingediend. Ook krijgt de docent een emailmelding wanneer een leerling de toets afsluit.
Om een Google Forms-toets in “Locked mode” te zetten navigeer je in de instellingen van het Google Form naar het tabblad “Quizzes” en vink je het vakje “Turn on locked mode” aan.
Veilig examens afnemen
Voor echte examens wil je misschien wat meer beveiliging inbouwen. Dan kan een systeembeheerder de Chromebook in “Kiosk Mode” zetten, of dit in te stellen voor een specifiek domein.
Dit is perfect voor belangrijke examens, want het zorgt dat de toetssoftware full-screen opent en niet gesloten kan worden. Leerlingen kunnen niet online of andere bronnen benaderen. Ook kunnen ze geen screenshots maken, of printopdrachten verzenden.
Betere en inclusievere examens
De beveiliging van examens is belangrijk, zowel tegen spieken als tegen bedreigingen van buitenaf. Maar de validiteit van examens is minstens zo belangrijk. Kinderen met dyslexie scoren bijvoorbeeld slechter op een rekentoets wanneer deze is opgebouwd uit verhaaltjessommen, dan wanneer ze pure rekenopgaven voorgeschoteld krijgen. Google werkt samen met een aantal partners om dit soort drempels te voorkomen.
Zo werkt Google met verschillende partijen samen om te zorgen dat Google Forms quizzes zo toegankelijk mogelijk zijn. Bijvoorbeeld door Word Prediction, wat vooral nuttig is voor leerlingen die langzaam typen. Door Word Prediction kunnen ze sneller hun antwoorden geven en is de kans groter dat ze hun toets binnen de tijd voltooien.
Een beveiligde omgeving, waarin spieken geen optie is, waarbij hulpmiddelen beschikbaar zijn om je examen de maximale validiteit te geven. Dat is het ideaal van elke toetsende docent. De Google Chromebook is met dit ideaal in gedachten ontworpen.