Een Chromebook voor het onderwijs: alles wat je moet weten

- Jeroen Langendam - 7 min

Wereldwijd maken meer dan 30 miljoen scholieren en studenten gebruik van Chromebooks voor hun opleiding. Chromebooks voor het onderwijs zijn betaalbaar en veelzijdig en lijken speciaal gemaakt voor het onderwijs. Daarom zetten we alles wat je moet weten over Chromebooks voor het onderwijs voor je op een rijtje.

Chromebook is ‘powered by Google’

Google, het bedrijf achter de Chromebook, is een A-merk onder de ICT-bedrijven. Google is een dermate grote speler, dat support tot in de eeuwigheid min of meer gegarandeerd is. Bij kleinere bedrijven is dat minder zeker. Gaat een leverancier failliet, dan blijft een onderwijsinstelling achter met een systeem waarvoor mogelijk geen ondersteuning meer is.

Perfect geïntegreerd met Google clouddiensten

Bovendien is Google ook de aanbieder van een groot aantal clouddiensten, zoals Google Classroom, die in het onderwijs steeds meer voet aan de grond krijgen. Voorbeelden hiervan zijn Google Classsroom en G Suite.

Enorm aanbod aan Chromebook apps voor het onderwijs

Het aanbod aan apps voor de Chromebook is zo groot, dat leerkrachten soms het overzicht verliezen. Dat is de reden dat Google een speciale Chromebook App Hub in het leven heeft geroepen.

Makkelijk te gebruiken

Het besturingssysteem van de Chromebook is Chrome OS. Dit is een lichtgewicht besturingssysteem wat door veel gebruikers snel wordt begrepen. Omdat zowel jonge kinderen als (minder technisch onderlegde) ouders snel hun weg kunnen vinden, is de Chromebook in het onderwijs een logische keuze.

Chromebooks voor het onderwijs zijn echter speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen die het onderwijs stelt.

Chromebook biedt online veiligheid in het onderwijs

Cybersecurity zou voor alle onderwijsinstellingen een absolute topprioriteit moeten zijn. Bij de ontwikkeling van Chrome OS staat beveiliging voorop. Googles’ G Suite is voor IT-beheerders erg eenvoudig te beheren, omdat het mogelijk is om alle onderdelen die niet passen binnen het cybersecurity-beleid van de school heel eenvoudig kan afsluiten.

Chromebooks voor het onderwijs een voordelige keuze

Er zijn Chromebooks die speciaal voor gebruik in het onderwijs zijn ontworpen. Wanneer deze in grote aantallen worden afgenomen kosten ze vaak honderden euro’s (per stuk) minder dan andere apparaten, zoals Windows laptops of iPads.

Ook ouders kunnen de Chromebook voor het onderwijs betalen

In tijden van dalende leerlingenaantallen staan de budgetten van scholen onder druk. Daarom kunnen sommige scholen de introductie van een laptop in de klas niet betalen. Omdat Chromebooks voordelig zijn in de aanschaf, kunnen de meeste ouders het zich veroorloven om een Chromebook voor hun kinderen aan te schaffen.

Waarom is de Chromebook voor het onderwijs anders dan andere Chromebooks

Hierboven werd al genoemd dat er speciale Chromebooks zijn voor het onderwijs. Wat betreft hardware zijn deze laptops niet verschillend van ‘gewone’ Chromebooks. Elke Chromebook is dan ook te gebruiken in de klas.

Chromebooks voor het onderwijs zijn echter speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen die het onderwijs stelt. Deze eisen zijn lichter dan die van andere gebruikers (bijvoorbeeld gamers), waardoor de specs van deze laptops niet zo hoog hoeven te zijn. Dat is merkbaar in de prijs.

Stootvast

Een groot verschil is dat Chromebooks for Education vaak door Google (of vertrouwde partners) onderhouden worden. Voor de gebruiker en de IT-afdeling van de onderwijsinstelling scheelt dit een hoop werk. De Chromebooks voor het onderwijs zijn vaak ook extra robuust ontworpen. Zo hebben ze veelal dikke casing van polycarbonaat en zijn ze voorzien van rubberen stootkussentjes, waardoor de Chromebooks beter tegen een stootje kunnen.

Een leuk detail, waaruit de educatieve visie van Google blijkt

Lettertype

Een leuk detail, waaruit de educatieve visie van Google blijkt, is het toetsenbord van de Chromebook voor het onderwijs. Normale toetsenborden hebben toetsen met daarop hoofdletters. Op een normaal toetsenbord ziet een ‘h’ op de knop er daardoor anders uit dan de ‘h’ die op het scherm verschijnt. Voor een kind dat net leert lezen en schrijven is dit enorm verwarrend. Reden voor Google om het toetsenbord aan te passen.

Chromebooks in het onderwijs hebben kleine letters op de toetsenborden, omdat deze voor een kind veel logischer zijn. Geniaal.

Wie maakt Chromebooks voor het onderwijs

Chromebook die in het onderwijs gespecialiseerd zijn, worden gemaakt door de bekende PC-merken. Denk aan Dell, HP, Lenovo, Acer en Asus.

Chromebooks for Education zijn bijna overal verkrijgbaar. Vroeger moesten deze laptops worden gekocht via speciale kanalen, maar tegenwoordig zijn ze heel eenvoudig verkrijgbaar via de website van de leverancier, maar ook via andere verkooppunten.

Chromebook van Dell
Ook Dell maakt verschillende modellen Chromebook voor het onderwijs.

Welke Chromebook in welke fase van het onderwijs?

Over het algemeen stellen onderwijsdeskundigen dat in de lagere leerjaren een Chromebook tablet het meest geschikt is. De grote knoppen zijn perfect voor kleinere vingers en een nog niet volledig ontwikkelde motoriek. Dankzij de touchscreen kunnen kinderen ook oefenen met het schrijven van cijfers en letters. Daarom begint deze tablet in het onderwijs langzaam terrein te veroveren.

Voor de hogere leerjaren zijn de modellen met toetsenborden geschikter. Al naar gelang de eisen die de opleiding stelt kan de Chromebook worden uitgebreid met randapparateur, zoals een stylus. Voor het secundair onderwijs zijn ‘zwaardere’ Chromebooks verkrijgbaar, die in staat zijn om de ingewikkelde berekeningen te maken die in het scheikunde- of natuurkundepracticum van de leerling gevraagd worden.

Google Chromebook niet alleen voor het onderwijs

De Chromebook is uitermate geschikt voor het onderwijs. Maar door haar robuuste maar lichtgewicht ontwerp is de Chromebook ook geschikt voor gebruik door de kinderen thuis, of in een zakelijke setting.