Laptopfabrikanten omarmen Chromebook-concurrent Windows SE

- Michaël Aussems

Verschillende laptopfabrikanten gaan op tijd voor het nieuwe schooljaar laptops met Windows SE lanceren. Daarmee hoopt Microsoft een alternatief te bieden op Chromebooks van Google.

Laptopfabrikanten kondigen de beschikbaarheid van hun eerste Windows SE-laptops aan. Onder andere Acer, Asus, Dell, Dynabook, Lenovo en HP hebben al toestellen klaar, terwijl exemplaren van Fujitsu nog op tijd voor het nieuwe schooljaar moeten volgen.

Microsoft kondigde Windows SE in november aan. Windows SE is een light-versie van Windows, exclusief gebouwd voor budgetvriendelijke toestellen in de educatiesector. Met het besturingssysteem wil Microsoft een alternatief bieden voor Chromebooks, die razendsnel aan populariteit winnen in de sector.

Nieuwe toestellen

Microsoft toonde zelf al hoe een Windows SE-laptop er kan uitzien met de introductie van de Surface Laptop SE voor 249 dollar in de VS. Acer zal Windows SE op de 11,6 inch TravelMate Spin B3 zetten Die is val- en morsbestendig. Asus gaat voor de BR1100F, een 11,6 inch-toestel dat eveneens mors- en schokbestendig is, maar ook een omkeerbaar aanraakscherm heeft. Dell wil overtuigen met een 11 inch Latitude 3120 die je in een uur tot 80 procent kan opladen.

Toshiba biedt Windows SE als optie aan op zijn E10-laptops, die eveneens compact zijn. Ook Lenovo voorziet het OS als nieuwe optie voor zijn bestaand gamma van 100w, 300w, 500w en 14w-toestellen. HP introduceert met de ProBook Fortis G9 een zeldzaam groter Windows SE-toestel me teen 13 inch-scherm.

Pentium en Celeron

Zowat alle Windows SE-toestellen zijn voorzien van een licht binnenwerk. Dat betekent concreet dat je niet meer dan 4 GB aan RAM hoeft te verwachten en de rekenkracht van een Intel Pentium of Intel Celeron zal komen. Windows SE zou optimaal met die bescheiden systeemvereisten overweg kunnen, net als Chrome OS.