iRobot Root rt0 is een budgetvriendelijke codeerrobot

- Cédric Van Loon

De nieuwe robot heeft twee wielen en meer dan 20 sensoren waarmee het kan tekenen, aanrakingen, voelen en over oppervlakken rijden. De bijhorende codeerapp is beschikbaar op computer en smartphone en de robot zelf kost 129 dollar.

Vorig jaar lanceerde iRobot Root, een codeerrobot voor scholen om in STEM-lessen te integreren. De iRobot Root rt1 kost 199 dollar en is in de Benelux doorgaans beschikbaar aan 229 euro. Wie een heel klaslokaal moet voorzien van enkele robots, betaalt een behoorlijk hoge prijs.

Om scholen meer flexibiliteit te geven, lanceert iRobot de Root rt0. Het budgetvriendelijker toestel kost 129 dollar (europrijs nog niet bekend) en biedt een aantal programmeerstijlen gaande van grafische blokken tot coderen met tekst.

20 reactieve sensors

iRobot levert met de robot een heleboel activiteiten, projecten en spelletjes. De volledige bibliotheek aan mogelijkheden vind je hier terug. De toepassingen maken gebruik van de 20 reactieve sensors aan boord van de robot. De robot kan onder andere rijden, draaien, oplichten, of muziek afspelen.

iRobot Root rt0
De fabrikant deelt zijn software op in drie gradaties: grafische blokken, hybride blokken en full text-blokken.

Volgens de fabrikant is de robot interessant voor beginners en kan je heel eenvoudig programma’s leren maken. Gaandeweg kan je je ervaring opbouwen om meer tekst-gebaseerd te coderen. Hiermee houdt iRobot ook ervaren ontwikkelaars geëngageerd.

De robot maakt gebruik van bluetooth om de ontwikkelde code tot leven te laten komen. Programmeren kan op een computer via de meegeleverde tools, maar ook smartphones (iOS, Android) kunnen de iRobot Root rt0 programmeren.

Vandaag kan je de robot enkel in de Verenigde Staten bestellen. Het is voorlopig nog onduidelijk wanneer de eerste exemplaren in de Benelux beschikbaar zijn.