iRobot introduceert root coding robot voor leerlingen

- Yari Turksma

Het roboticamerk iRobot heeft een nieuw model robot aangekondigd voor consumenten: de Root. Het is een educatieve robot die gericht is op consumenten, en in het speciaal op scholieren en kinderen.

De robot is op een speelse manier volledig programmeerbaar, en kan op allerlei vlakke oppervlakten rijden, waaronder verticale magnetische whiteboards. Het primaire doel van de robot is om kinderen vanaf de leeftijd van 4 jaar op speelse wijze te introduceren met logisch denken en programmeren. De Root zal echter een uitdaging bieden voor jongeren van iedere leeftijd, tot universitair niveau. De prijs zal $199 bedragen en is verkrijgbaar op hun website.

Root is een slimme robot die lijkt op een robotstofzuiger

De Root lijkt erg op een conventionele robotstofzuiger qua design. Het is een platte, zeshoekige robot met twee interne wielen. De kracht van deze robot zit in de software en het bijbehorende mobiele platform. Dankzij ingebouwde magneten kan het zelfs op verticale oppervlakten zoals lesborden, kluisjes en kasten rijden. De robot is voorzien van een grote hoeveelheid sensoren en handigheden, waardoor het heel veel manieren heeft om met de wereld te communiceren. Zo kan het muziek afspelen, kleuren scannen, lijnen tekenen, en kan het reageren op aanrakingen en geluidsinput.

Het mobiele platform waarop de robot geprogrammeerd kan zal 3 verschillende niveaus van programmeertaal ondersteunen, variërend in moeilijkheidsgraad. Zo kunnen jonge gebruikers programmeren door middel van een kleurrijk blokkensysteem. Dit schaalt op naar een volledige programmeertaal.

iRobot gaat zich meer inzetten op het gebied van educatieve robots

iRobot is het bedrijf dat vooral bekend is van zijn robotstofzuigers en andere robotische hulpmiddelen in en rondom het huis. Met de acquisitie van Root Robotics wil het zich gaan richten om de snel groeiende markt van educatieve robots voor op scholen en universiteiten.

“De overname van Root Robotics stelt iRobot in staat om zijn impact op het technisch onderwijs te vergroten met een commercieel verkrijgbare, educatief robotica platform dat al gebruikt wordt door docenten, studenten en leraren,” aldus Colin Angle, algemeen directeur van iRobot.

“Root helpt ons ook om iRobot’s educatieve lijn aan robots, door een bewezen systeem te leveren voor mensen van iedere leeftijd, inclusief leerlingen op de basisschool.”