Hoe lang totdat een Chromebook end-of-life is?

- Jeroen Langendam

Hoe lang je Chromebook meegaat wordt voor een grotendeels bepaald door de vraag hoe lang je software-updates blijft krijgen. Maar hoe weet je wanneer jouw chromebook end-of-life is?

De levensduur van hardware wordt allang niet meer bepaald door de kwaliteit van de onderdelen. Het is de software die bepaalt of je een bepaalde device nog kunt blijven gebruiken. Een oude desktop die draait op Windows 95 functioneert technisch misschien nog prima, maar zonder beveiligingsupdates kun je er niet veilig mee werken.

Ook voor Googles’ Chromebooks is de beschikbaarheid van software updates bepalend voor de levensduur van je Chromebook. Zeker wanneer je een Chromebook for Education hebt, die is ontworpen om tegen een stootje te kunnen. Deze Chromebooks zijn technisch haast niet kapot te krijgen.

Wanneer je Chromebook end-of-life is, is dat erg vervelend.

Maar wanneer Google stopt met het uitvoeren van updates op jouw model Chromebook, dan wordt deze een stuk minder veilig. Ook kun je op een end-of-life Chromebook niet meer profiteren van handige nieuwe features.

Wanneer je Chromebook end-of-life is, is dat erg vervelend. Het is echter wel begrijpelijk dat een fabrikant niet tot de eeuwigheid updates blijft maken voor verouderde apparatuur. En deze termijn is een stuk langer dan de tijd die de meeste mensen met een apparaat doen. Zo ondersteunt Microsoft haar Windows-producten gedurende tien jaar.

Hoe lang belooft Google software updates?

Google is wat minder gul dan Microsoft, maar de limiet van 6,5 jaar die in Google’s Auto Update Expiration (AUE) is opgenomen is nog steeds lang genoeg om er zeker van te zijn dat de meeste gebruikers allang zijn overgestapt op een nieuwer model. Ook als je een model koopt dat al langer verkrijgbaar is (waardoor een deel van die 6,5 jaar al is verlopen) biedt deze termijn voldoende tijd om je device volledig te benutten.

Iets ingewikkelder wordt het wanneer jouw Chromebook is gebouwd op basis van een reeds bestaand model waarvan de levensduur al liep. In die gevallen zorgt de fabrikant er, als het goed is, voor dat de levensduur bij Google wordt verlengd.

Hoe lang tot mijn Chromebook end-of-life is?

Als gebruiker van je Chromebook is het makkelijk door al die verschillende data in de war te raken. Gelukkig doet Google niet moeilijk en zijn alle AUE-data gewoon online te vinden

Iets makkelijker is het om de levensduur van je Chromebook gewoon in Chrome OS te controleren. Sinds kort kun je in het instellingen-menu van Chrome OS nakijken hoe lang jouw Chromebook nog updates krijgt.

Klik hiervoor eerst op de klok rechtsonder in je scherm. Dit opent een scherm met notificaties en wat instellingen. Rechtsboven in dit scherm staat het tandwieltje. Klik hierop om naar de Instellingen te gaan.

Open vervolgens het hamburgermenu en kies helemaal onderaan “Over Chrome OS” (About Chrome OS). Hieronder zie je welke Chrome OS versie je hebt draaien, krijg je de mogelijkheid om te updaten en problemen te rapporteren.

Interessanter voor onze vraag is de onderste optie “Meer details”(Additional details). Wanneer je hierop klikt, verschijnt er een nieuw venster met daarin onder meer “Update Schedule”. Hier zie je de datum tot wanneer jouw Chromebook updates blijft krijgen. Nu weet je hoe lang je Chromebook nog veilig te gebruiken is en wanneer het tijd wordt om weer te kijken wat er zoal te koop is.

Geen “Additional Details”?

Sommige gebruikers melden dat ze de optie “Additional Details” niet hebben. In 99,9% van de gevallen is dit omdat ze werken met een oudere versie van Chrome-OS. Gelukkig is dit probleem makkelijk op te lossen door rechtsboven op de knop “Controleer op Updates” te klikken. Zodra je ChromeOS weer helemaal bij de tijd is, heb je ook toegang tot deze optie.