Handig: Chromebook Apps centraal beheren.
Hoeveel apps zijn er op de Chromebook verkrijgbaar. Duizenden? Google heeft het App Licensing System toegevoegd aan de Google Admin Console, zodat je meer controle hebt over de apps die leerlingen gebruiken.
Dat de Chromebook een laptop is die in het onderwijs enorm sterke kaarten heeft, dat wisten we al. Maar volgens Apple-marketingdirecteur Phil Schiller is de Chromebook niet in staat om de creativiteit van kinderen tot volle wasdom te laten komen.
Google is het daar, om begrijpelijke redenen niet mee eens. Maar het bedrijf doet niet mee aan met moddergooien. En het grote aantal creativiteits-apps dat voor de Chromebook beschikbaar is, lijkt het ongelijk van Apple ook te onderstrepen. Toch blijft Google streven naar verbetering.
“Tegenwoordig kunnen scholen zich, dankzij PC’s in de klas en creatieve apps, opnieuw uitvinden als ateliers voor leerlingen, die hun eigen ideeën kunnen bedenken en delen. Waar leerlingen vroeger beperkt waren tot lezen en schrijven, kunnen ze nu opnames maken, muziek componeren, programmeren en prototypes maken.”
Een overzicht in een zee van apps
Google wil niet op haar lauweren rusten en blijft nieuwe apps ontwikkelen. Maar zij zijn niet de enige bouwer van apps. Voor sommige taken is sprake van een war wildgroei. Daarom heeft Google het App Licensing Systeem ontwikkelt en dit aan de Google Admin Console toegevoegd. Hiermee kun je heel gemakkelijk collecties van collectiviteitsapps aan je leerlingen geven.
“Zoals elke goede gereedschapskist bevat onze collectie apps voor leerlingen van elke leeftijd en voor alle vakken. De verzameling is samengesteld om elk type leren te ondersteunen.
Neem bijvoorbeeld deze collectie, bestaande uit WeVideo, Book Creator, Infinite Painter, Squid, Soundtrap en Explain Everything.
Makkelijk beheersbaar
Het voordeel van de collecties is dat je hiermee leerlingen allemaal kunt voorzien van dezelfde tools, waardoor samenwerking een stuk soepeler loopt. Via het nieuwe App Licensing System, dat onlangs is toegevoegd aan de Google Admin Console, kun je met een paar knoppen collecties ter beschikking stellen aan je leerlingen.
Dit is ideaal voor het onderwijs, omdat de leerkracht er op kan rekenen dat elke leerling dezelfde apps tot zijn beschikking heeft. Ook in het onderhoud is het stukken eenvoudiger, want je hoeft niet langer alle apps apart in de gaten te houden.
Om het nog makkelijker te maken kun je de apps ook weer intrekken via de Google Admin Console. Dus wanneer een leerling doorstroomt of de school verlaat, zet je de app voor hem of haar uit, waarna je dezelfde licentie kunt gebruiken voor een nieuwe leerling.
Google verwacht dat de nieuwe manier van apps beheren tijdswinst oplevert voor leerkrachten en systeembeheerders, terwijl leerlingen worden gestimuleerd om hun fantasie helemaal de vrije loopt te laten.