Google stopt met ondersteuning Jamboard
Google maakt volgend jaar komaf met Jamboard. Wie eerder 5.000 dollar voor zo’n whiteboard neertelde, kan daar binnenkort niets meer mee doen want ook de nodige online infrastructuur wordt stopgezet.
Eind 2024 stopt Google met Jamboard, en met Google ook alle eigenaars van het whiteboard. Het toestel werkt immers exclusief als onderdeel van Google Workspace, en Google beëindigt de ondersteuning. Jamboard wordt zo onbruikbaar.
Watboard?
Google Jamboard is een 55 inch 4K-aanraakscherm dat in 2016 gelanceerd werd op maat van scholen en bedrijven. Leerkrachten en leerlingen kunnen notities maken en presentaties geven op het toestel, dat zo geschikt is voor het klaslokaal. Wie niet in persoon deelneemt aan de les, kan via de Jamboard-toepassing vanop afstand live meevolgen. Jamboard integreert verder met Google Workspace, zodat je snel Google Docs, Sheets en Slides kan openen. Je kan het ding een beetje zien als de Google-versie van een Microsoft Surface Hub.
Google verkocht Jamboard aan 5.000 dollar, maar daarmee zijn scholen niet uit de kosten. Je betaalt ook 600 dollar per jaar voor de ondersteuning en daar bovenop nog de reguliere kost voor een Google Workspace-abonnement voor iedere gebruiker. Jamboard levert Google dus ook na de initiële verkoop nog geld op.
Plots einde
Dat geld volstaat niet om Jamboard te redden. Ondanks de hoge investering die klanten over de jaren heen maakten, kapt Google volledig met het product. Omdat ook de integratie met de online back-end wordt stopgezet, kunnen klanten hun Jamboard vanaf eind volgend jaar niet meer gebruiken.
Daarmee kondigt Google een abrupt einde aan voor een professioneel product waarvan kopers terecht dachten dat het langer relevant zou zijn. Google zal ervoor zorgen dat jams-bestanden voor het einde van de ondersteuning gemigreerd kunnen worden, maar lijkt verder niet van plan om het whiteboard een update te geven zodat het na het einde van de ondersteuning nuttig blijft.
Het bedrijf geeft wel aan met educatieve instellingen te willen kijken naar een oplossing. Wat zo’n oplossing kan zijn, is onduidelijk. Google stopt immers volledig met de verkoop van eigen whiteboards en plant niet om een vervanger op de markt te brengen. Het bedrijf spreekt over compensaties.