Game over voor VR-app Expeditions

- Jeroen Langendam

Google trekt de stekker uit haar VR-app Expeditions. Vanaf 30 juni 2021 is de app niet meer in de app stores te vinden.

Het idee was simpel: gebruik Virtual Reality om het schooluitje de klas in te halen. Toen Google in 2015 een kartonnen VR-bril op de markt bracht, waren de mogelijkheden eindeloos. Ineens kon je 360 graden panorama’s bekijken van musea, festivals en allerlei exotische bestemmingen.

Helaas bleken de resultaten niet overeen te komen met de grootste verwachtingen die Google van Virtual Reality had. Vooral toen covid-19 toesloeg, was de hoop van onderwijsprofessionals al snel gevestigd op Virtual Reality. De VR-app Expeditions werd voor veel leerkrachten een belangrijke tool om zelf eigen excursies in samen te stellen.

Expeditions maakt de beloftes niet waar

Helaas concludeert Google nu dat Virtual Reality de beloftes niet kan waarmaken. Jennifer Holland, baas van de educatieve tak van Google zegt hierover: “We hoorden en zagen dat een immersive ervaring met VR brillen niet altijd voor alle leerlingen toegankelijk is. Aangezien Arts & Culture de meeste tours mogelijk maakt, stoppen we dus met de Expeditions-app.”

Gelukkig gaan de gemaakte tours niet verloren, belooft Google. “De meeste” excursies migreren naar Google’s App & Culture app.

Onduidelijk is wat de frase “de meeste” precies betekent. Daarom is het verstandig eigen tours voor de zekerheid te exporteren. Het maken van nieuwe tours is per 30 juni 2021 niet meer mogelijk.

Zegt Google VR vaarwel?

Het beëindigen van de support van Expeditions lijkt een volgende stap in de terugtrekkende beweging die Google maakt op het gebied van VR. Eerder sloot het bedrijf haar Daydream VR platform en besloot het bedrijf de kartonnen VR-bril open-source te maken.