Een op vier Vlaamse middelbare scholen verplicht laptop

- Cédric Van Loon

248 Vlaamse middelbare scholen vragen vandaag dat hun leerlingen een laptop kopen of huren. Dat blijkt uit cijfers van Signpost, de grootste ICT-leverancier voor scholen in België. Dat is meer dan een verdubbeling vergeleken met vorig jaar.

Signpost bedient 65.000 leerlingen in Vlaanderen en schat dat de totale markt goed is voor 80.000 leerlinglaptops. De coronacrisis heeft de verplichte omarming van digitale tools versneld, wat duidelijk te zien is in de cijfers. Arne Vandendriessche, CEO van Signpost, verwacht tegen 2023 dat elke middelbare school minstens een deel van hun leerlingen zal vragen om een laptop te huren of kopen. Dat meldt persagentschap Belga.

Ben Weyts, Vlaams minister van onderwijs, benadrukt dat scholen een laptop weldegelijk kunnen verplichten. Hij benadrukt wel dat scholen hier genoeg opties in moeten aanbieden om de ouders genoeg flexibiliteit te geven om de financiële kost te dragen. Genoeg huur- en betaalopties zijn daarin belangrijk.

Digitale boost

Signpost verkoopt en verhuurt vandaag laptops aan 248 Vlaamse middelbare scholen. Vorig jaar waren dat er nog maar 117, het jaar ervoor 75. De boost in digitale middelen geeft leerkrachten en scholen extra flexibiliteit. Met afstandsleren in het achterhoofd is het belangrijk dat leerlingen een (degelijk) toestel hebben om op te werken.

Tip: Katholiek onderwijs sluit deal met Signpost