De nieuwe Kano tablet PC kost, zoals beloofd, slechts 300 dollar

- Jeroen Langendam

Foto: Kano.me

In de zomer van 2019 beloofden Kano PC en Microsoft om samen een PC kit op de markt te brengen die nog geen 300 Amerikaanse dollar zou kosten. Deze zomer maken ze die belofte waar met de Kano tablet PC.

Onderwijs zonder gebruik van computers is ondenkbaar. Maar voor sommige ouders is een laptop of een tablet te duur. De aankondiging van Kano PC en Microsoft dat ze samen een PC Kit zouden ontwikkelen die minder zou kosten dan 300 dollar, kwam voor armere gezinnen dan ook als geroepen.

Na de aankondiging bleef het een tijdje stil, maar deze zomer werd de Kano tablet PC alsnog gelanceerd.

Dat je de PC zelf in elkaar moet zetten is geen groot offer. Sterker nog, het is een zegen omdat daarmee de aankoop van de Kano tablet PC een educatief project op zichzelf wordt. Dat de ontwikkelaars van de Kano PC vooral hebben ingezet op de jongere doelgroep is duidelijk. Veel componenten zijn van felgekleurd plastic.  De achterzijde is echter transparant gehouden, zodat kinderen kunnen zien wat er “onder de motorkap” allemaal gebeurd.

Foto: Kano.me

Specs van de Kano tablet PC

De nieuwe zelfbouw tablet PC heeft een 11.6-inch beeldscherm en lijkt een beetje op een Android-tablet. De Kano PC draait echter, zoals beloofd op Windows 10 Home. De rekenkracht van dit vriendelijk geprijsde apparaat schuilt in een Intel Celeron N4000 CPU die wordt gecombineerd met 4 GB DDRL3 RAM en 64GB eMMC-opslag.  Via het microSD slot kan de geheugencapaciteit eventueel worden uitgebreid.

Modulair

Natuurlijk kun je van een systeem van nog geen 300 dollar geen razendsnelle internetverbinding verwachten, maar de basisvereisten zijn aanwezig: WiFi en Bluetooth zorgen voor de connectabiliteit, terwijl een HDMI-poort ruimte biedt om beeld op groter scherm te bekijken. Dankzij een tweetal USB 3.0-poorten en één USB-C poort kun je de Kano tablet PC naar believen uitbreiden met randapparatuur.

De echte kracht zit hem niet in de poorten, maar in de modulaire opbouw van het systeem. De Kano tablet PC gebruikt losse onderdelen die als een soort lego in elkaar kunnen worden geklikt. Dat geeft het systeem een wat log uiterlijk, maar biedt wel veel mogelijkheden om het systeem later te upgraden.

De Kano tablet PC is normaal gesproken te koop via de webshop van de fabrikant of via Amazon. Deze zelfbouw pc blijkt echter enorm populair, waardoor hij nog maar sporadisch op voorraad is.