Kano PC wil kinderen een pc helpen bouwen

- Jeroen Langendam

Kano PC en Microsoft introduceren in het komende schooljaar een PC kit waarmee kinderen op speelse manier leren hoe je een PC bouwt en wat de verschillende onderdelen precies doen. Een revolutie in het techniekonderwijs.

Wanneer je leerlingen de basis van IT en techniek wilt bijbrengen is het belangrijkste aandachtspunt om het niet gelijk té technisch te maken. Eerst moet je de interesse en de liefde voor techniek bijbrengen, pas op latere leeftijd ga je de diepte in. Op laagdrempelige wijze moet de leerling ontdekken dat techniek écht de moeite waard is.

De Kano PC kit is wat dat betreft een schot in de roos. Dit product, ontwikkeld in samenwerking met Microsoft, is niet specifiek voor het onderwijs ontworpen, maar mag eigenlijk in geen enkel curriculum ontbreken.

Voorbij zijn de dagen waarin in elke klas wel een leerling zat met voldoende technische know-how om een PC te bouwen, die vervolgens voor iedereen PC’s ging bouwen. Het pakket van Kano brengt het bouwen van een PC terug tot de essentie, waardoor echt élke leerling het kan leren.

Modulaire opzet ideaal voor onderwijs

Onderwijs draait om de kunst van het weglaten. In het rekenonderwijs begin je niet met integraalvergelijkingen, maar met optellen en aftrekken. Bij het onderwijs over hardware begint het dan ook met een overzicht van de verschillende componenten: wat doet de CPU, hoe werkt deze samen met je RAM? Wat is het verschil tussen Wi-Fi en Bluetooth?

Tot nu toe moesten we het doen met getekende schema’s, die niet bepaald tot de verbeelding spreken. Enkel het tonen van deze schema’s op het smartboard is vaak al genoeg om ervoor te zorgen dat de halve klas afhaakt. Het behalen van je leerdoelen  wordt dan een onmogelijke opgave.

De Kano PC kit is modulair van opzet, waardoor het hetzelfde karakter heeft als een componentenschema, maar dan tastbaar. Dat maakt dat de kinderen ineens wakker worden en hun nieuwsgierigheid wordt aangewakkerd  Leerlingen kunnen ermee spelen en experimenteren, waarbij vanzelf vragen opkomen en de kinderen spelenderwijs zelf op zoek gaan naar antwoorden.

Leuke eerste laptop

De specs van deze zelfbouw PC zijn niet revolutionair met een Intel Atom x5-Z8350 Quad core 1.44Ghz. Ook de magere 4GB RAM doet onze harten niet meteen sneller kloppen.  De Kano PC Kit levert een basale laptop op.

Opvallend is dat Kano/Microsoft hebben gekozen voor Windows 10 S, een relatief onbekende Windows-variant dat nooit echt populair werd normaal dagelijks gebruik omdat je er maar een beperkt aantal apps op kunt gebruiken. Voor het onderwijs is dat een pluspunt, omdat we ons niet druk hoeven te maken over de vraag of de kinderen misschien iets zouden installeren dat niet helemaal bij het niveau hun sociaal-cognitieve ontwikkeling past.

Educatief van grote waarde

De grote waarde van de Kano PC kit zit hem dus niet in geavanceerde componenten, of in superieure prestaties. De educatieve waarde is echter enorm, veel hoger dan de prijs die volgens de aankondiging 299 euro is. Een versie zonder aanraakscherm kost 199 euro. Beide kan je in de Kano webshop terugvinden.