112 miljoen euro voor digitalisering binnen secundair onderwijs
De Vlaamse Overheid heeft deze zomervakantie meer dan € 112 miljoen middelen uitgekeerd aan scholen van het secundair onderwijs. Het gaat om de tweede schijf van de Digisprong-middelen, waarmee scholen investeren in onder meer digitale infrastructuur en ICT-toestellen voor al hun leerlingen.
Daarbovenop kregen de scholen deze zomervakantie ook extra middelen voor ICT-opleidingen voor leerkrachten. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil zo de achterstand over digitalisering ombuigen in een voorsprong. “Digitalisering is een hefboom voor meer onderwijskwaliteit. Dankzij digitalisering kunnen leerkrachten bijvoorbeeld extra uitdaging bieden aan sterke leerlingen en extra begeleiding aan anderen”.
Er wordt in totaal ongeveer een half miljard euro uitgetrokken voor de Digisprong voor meer ICT-vaardigheden, ICT-omkadering, ICT-coördinatoren, ICT-bijscholing voor leerkrachten en ICT-toestellen. Zo zullen alle leerlingen vanaf het 5de leerjaar toegang krijgen tot een eigen ICT-toestel.
Vlaanderen voorziet de nodige middelen en de scholen bepalen welke laptop, tablet of ander toestel het meest geschikt is voor hun leerlingen. Zo kan elke school werken op maat. In mei vorig jaar kregen de scholen al 230 miljoen euro extra middelen om te beginnen aan hun Digisprong.
Tweede schijf
De Vlaamse Overheid heeft deze zomervakantie nog eens 112 miljoen euro middelen uitgekeerd aan scholen van het secundair onderwijs. Het gaat om de tweede schijf van de Digisprong-middelen voor toestellen. De scholen krijgen nog tot het einde van schooljaar 2023-2024 om deze middelen te investeren in ICT-infrastructuur en individuele toestellen voor de leerlingen.
Er is ook een toestel voorzien voor de leerlingen van het Permanent Onderwijs Aan Huis (dit zijn leerlingen met een ernstige beperking), de leerlingen van de HBO5-opleidingen verpleegkunde, de leerlingen van het OKAN-onderwijs voor anderstalige nieuwkomers en de leerlingen in modulaire opleidingen.
Extra budget voor ICT-opleidingen
Bovenop de 112 miljoen euro voor toestellen wordt er in deze periode ook nog eens extra middelen verdeeld voor ICT-opleidingen voor leerkrachten.
Concreet krijgen scholen een bijkomend bijscholingsbudget van in totaal 120 euro per personeelslid: ongeveer dubbel zoveel als wat scholen normaal per schooljaar krijgen voor bijscholing (64 euro per personeelslid). Deze middelen dienen specifiek voor ICT-bijscholingen.
Centra voor Volwassenenonderwijs
Ook de Centra voor Volwassenenonderwijs krijgen extra middelen, zodat ze voldoende kwalitatieve ICT-opleidingen specifiek op maat van leerkrachten kunnen aanbieden. Concreet kunnen de Centra voor Volwassenenonderwijs hiermee een extra personeelslid aanstellen dat in het komende schooljaar instaat voor de afstemming en vernieuwing van het opleidingsaanbod in samenwerking met de scholen in de buurt en de opstart van de opleidingen.
In het volgende schooljaar kunnen ze met de middelen hun aanbod verder vernieuwen en uitbreiden.