Wat is ProProfs en hoe werkt het precies?
Opgericht als trainingstool voor werknemers, kende het gebruik van ProProfs een sterke groei in bedrijven. Toch blijkt de tool ook nut te hebben in de klas. Wij gaan er voor jou dieper op in.
ProProfs werd ontwikkeld voor trainingen van werknemers in bedrijven. De meer dan 15 miljoen gebruikers passen de tool hier dan ook voor toe. Leerkrachten en leerlingen kunnen ProProfs echter ook gebruiken in de klas, voor hybride leren en voor afstandsleren.
Wat is ProProfs precies?
ProProfs is een online tool ontwikkeld voor quizjes of toetsen en trainingen. Leerkrachten krijgen aan de hand van een analyse van de resultaten een beeld van hoe de klasgroep of een individuele leerling ervoor staat. Maar liefst 100.000 kant-en-klare testjes staan klaar op de website.
Veel toetsen zijn gebaseerd op het werkleven, maar dankzij de aanhoudende focus op onderwijs groeien ook daarvoor de quizopties aan. Je kan de vooropgestelde toetsjes gebruiken om bijvoorbeeld examens, polls of vragenlijsten op te stellen. Het platform biedt brede keuzemogelijkheden aan en staat erg veel creativiteit toe.
Hoe gaat het in zijn werk?
Wil je de tool eens uitproberen? Dan kan je een proefversie gebruiken door een gratis account aan te maken. Wanneer je van alle opties wil proeven, is de service wel betalend.
Gezien het een online tool is, heb je ook vanop verschillende toestellen toegang tot de quizmaker. Leerkrachten kunnen dus eender wanneer en waar een quiz opstellen en leerlingen kunnen de vragen op hun eigen toestellen beantwoorden.
Daarnaast kan je als leerkracht kiezen om verschillende antwoordopties aan te vinken, waardoor de vragen gemakkelijk automatisch beoordeeld kunnen worden. Verder is er de mogelijkheid om in essay-stijl te antwoorden, antwoordkaders voor korte antwoorden te voorzien, tijdsgebonden vragen en ga zo maar door.
De manier waarop de resultaten weergegeven worden doet deze tool net dat beetje meer boven de andere uitrijzen. Het platform helpt je ook de data te analyseren, zodat je bijvoorbeeld weet waar je op moet inzetten bij een specifieke leerling.
Lees ook: Gamification van onderwijs: doen, of toch maar niet? – Schoolit
De beste kenmerken van ProProfs
Eerst en vooral is het platform heel veilig. Leerlingen zitten veilig in hun leercocon die voor hen werd gecreëerd dankzij een wachtwoord en andere security-opties. Ook de data-analyse en de weergave-opties voor de resultaten zijn erg handig.
Om leerlingen te helpen kan je zelfs een FAQ opstellen, waar je de kennis die de leerlingen nodig hebben voor de test nog eens kort kan herhalen. Punten geven hoef je niet zelf te doen en kan je overlaten aan de tool. Zo kan je gemakkelijk opvolgen welke leerstof je nog eens moet herhalen en waar je al sneller overheen kan.
Verder biedt ProProfs nog ondersteuning en training, beschikbaar via e-mail, telefoon en live chat.
Het kostenplaatje
Dat er een gratis versie beschikbaar is, wisten aandachtige lezers al. Wanneer je overschakelt naar de betalende versie, kan je in de eerste 15 dagen je geld nog terugvragen als je niet tevreden bent. Kies je de quizmaker, dan betaal je minimum 0,25 dollar per leerling of deelnemer per maand. De rekening wordt jaarlijks gepresenteerd. Hiervoor mag je 100 leerlingen de testen laten invullen en krijg je de basisfuncties voor het bouwen en analyseren van quizjes, zonder reclame.
Voor 0,50 dollar per deelnemer per maand krijg je een extra trainer-account en meer geavanceerde functies waaronder professionele assessments. Voor grote bedrijven kan een prijs op maat besproken worden, maar dat is niet van toepassing op het onderwijs.