Verbindingsproblemen bij Smartschool op eerste dag afkoelingsweek

- Michaël Aussems

Het Smartschool-onderwijsplatform heeft het moeilijk met de grote hoeveelheid gebruikers die deze ochtend wil inloggen. De afkoelingsperiode in het secundair onderwijs lijkt voor capaciteitsproblemen te zorgen.

Vandaag start de afkoelingsweek in het secundair onderwijs. In aanloop naar de krokusvakantie blijven alle middelbare scholen in Vlaanderen fysiek gesloten. Lessen worden via afstandsonderwijs gegeven. Daarvoor vertrouwen leerkrachten en leerlingen massaal op Smartschool. Hoewel het platform al een flinke vraag te slikken kreeg tijdens eerdere lockdowns, zorgt de massale toestroom van leerlingen naar hun digitale klassen toch voor capaciteitsproblemen.

Smartschool zelf spreekt van verminderde prestaties. Het platform is nog live, maar het blijkt moeilijk om in te loggen. Op de statuswebsite van Smartschool zien we dat de problemen nog niet verholpen zijn.

Niet de eerste keer

De problemen zijn enigszins verrassend aangezien de afkoelingsperiode ruim vooraf werd aangekondigd. Bovendien kampte Smartschool tijdens de eerste lockdown vorig jaar ook met problemen. Toch was de grote piek niet te voorzien. Dat zegt woordvoerder Elsie Van Linthout aan De Standaard. “Op minder dan een uur tijd waren er meer dan 1,2 miljoen aanmeldingen. Dat is drie keer meer dan tijdens de piek in de eerste lockdown.”

Het gaat echter om leerlingen waarvan geweten was dat ze online les zouden volgen. In dat opzicht blijft het onduidelijk waarom Smartschool geen extra capaciteit heeft voorzien. Het onbegrip is des te groter aangezien Smartschool voor dit schooljaar een fixe prijsverhoging doorvoerde. Bovendien investeerde de Vlaamse overheid 200.000 euro in het platform precies om de capaciteit te verhogen.

Van Linthout laat weten dat de problemen grotendeels verholpen zijn maar dat er tijdens piekmomenten zoals de wissel tussen lesuren nog steeds één en ander kan mislopen. Leerkrachten en leerlingen die niet uit de startblokken raken, kunnen deels terugvallen op gratis alternatieven zoals Zoom of Teams. Die zijn natuurlijk minder geschikt, al werden grote problemen in verband met bijvoorbeeld privacy en beveiliging in vergelijking met vorig jaar wel aangepakt.

De actuele status van Smartschool kan je controleren via deze statuspagina.