Threads, Meta’s concurrent voor Twitter, wereldwijd gelanceerd (behalve in Europa)

- Jens Jonkers

Uit schrik voor het controlerende oog van Europese regulatoren is het nieuwe socialmediaplatform nog niet beschikbaar in de EU. In de rest van de wereld is Threads deze nacht gelanceerd en kreeg het platform meteen miljoenen gebruikers.

Met Threads heeft Meta, het moederbedrijf van Mark Zuckerberg achter Facebook en Instagram, een te duchten concurrent voor het Twitter van Elon Musk. Sinds de Tesla-topman het berichtenplatform overnam, viel de ene controversiële beslissing na de andere te melden. Net daarom ziet Zuckerberg kansen om dat imperium over te nemen. Threads is dan ook niet toevallig een mix van Instagram en Twitter waar je via een feed blogs kan volgen, liken en delen.

(Nog) niet in Europa

Inloggen bij Threads doe je via een Instagramaccount. Gebruikers kunnen bijdragen schrijven van maximaal 500 tekens of video’s tot vijf minuten plaatsen. Afgelopen nacht lanceerde Meta het nieuwe berichtenplatform. Het duurde niet lang vooraleer grote baas Mark Zuckerberg triomfantelijk verkondigde dat Threads al meteen goed was voor tien miljoen gebruikers in amper enkele uren. Even voordien had Zuckerberg de lancering aangekondigd via zijn socials.

Allemaal goed en wel, maar wij blijven in Europa minstens nog een tijdje op onze honger zitten. Want door de strenge Europese privacywetgeving vreest Meta moeilijkheden. Onze collega’s van ITdaily schrijven dat Meta de Ierse privacy-autoriteit DPA zou hebben meegedeeld dat de app voorlopig niet naar Europa komt. Nochtans heeft de DPA zich (nog) niet formeel uitgesproken tegen een Europese lancering van het platform.

Kiezen voor zekerheid

Uit de (eerder vage) privacyvoorwaarden van Threads valt af te leiden dan het platform gebruikersdata zal halen uit de Instagramprofielen van gebruikers. Logisch, aangezien je enkel toegang kan krijgen tot Threads via een Instagramaccount. Maar het is een inbreuk tegen de Europese privacyregels. In principe trekt de grootheid Meta zich daar niet veel van aan. Toch zit het door een uitspraak van een Luxemburgse rechtbank in nauwe schoentjes. De rechtbank besliste namelijk dat regulatoren voortaan inkijk moeten krijgen in de data die platformen verzamelen.

lees ook

Publieke scholen in Seattle dagen social mediabedrijven voor rechter

Hierdoor zullen de bedrijven achter mediaplatformen moeten kunnen verantwoorden waarom ze die data verzamelen. Meta lijkt dus nu al toe te geven dat de manier waarop Threads data verzamelt, indruist tegen de privacywetgeving en hen boetes zou opleveren. In landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk krijgen mediaplatformen (nog) net iets meer vrijheid in het verwerken van gebruikersdata.

Of en wanneer de toepassing in Europa beschikbaar is, weet niemand op dit moment.