Teams for Education: wat staat er op de planning?
Microsoft heeft een aantal nieuwe functies in Teams aangekondigd. Daarmee wil het bedrijf online lessen makkelijker en veiliger maken.
Nu onderwijsinstellingen over de hele wereld massaal gebruik zijn gaan maken van tools als Microsoft Teams, krijgen de ontwikkelaars enorm veel feedback op hun producten. Microsoft heeft een op basis van de feedback een prioriteitenlijstje opgesteld. In een blog van Microsoft zet het bedrijf op een rijtje welke nieuwe functionaliteiten we binnenkort mogen verwachten. Zo werkt het bedrijf stug verder aan de integratie van UserVoice. Maar ook de volgende veranderingen staan op de rol.
Functies die nu worden uitgerold
De volgende functionaliteiten zijn inmiddels opengesteld voor gebruikers en worden gefaseerd uitgerold:
- Eigen video-achtergrond
Voor wie geen tijd heeft om de werkkamer op te ruimen was het al mogelijk om een achtergrondafbeelding in te stellen. Microsoft maakt het nu ook mogelijk om een video te gebruiken. Bijvoorbeeld een opname van een strand met wuivende palmen, of een druk schoolplein.
Functies die binnen afzienbare tijd beschikbaar komen in Teams
- Aanwezigheidsregistratie bij Meets
Net zoals je bijhoudt wie er tijdens klassikale lessen aanwezig is, kan dat binnenkort ook bij digitale lessen. - Hand opsteken
Welke docent stelt geen klassikale eens/oneens vragen aan de klas? En hoe weet je dat een leerling een vraag heeft als deze de hand niet kan opsteken. Net zoals je in de klas niet wilt dat iedereen door elkaar schreeuwt, wil je dat ook niet binnen Teams. Digitaal-hand-opsteken gaat hierbij helpen. - 3×3 videos
Door een nieuwe layout, kun je meer leerlingen tegelijk per video aankijken. - Alleen leerkracht start een meeting
Doordat alleen de leerkracht de meeting kan opstarten, weet je zeker dat leerlingen Teams niet gebruiken om te klieren zonder dat je erbij bent. Door deze feature probeert Microsoft cyberbullying te voorkomen.
Functies die vanaf mei verwacht worden
- Standaard rollen
Door een nieuw instellingenveld kun je automatisch rollen toekennen. Nu maak je de onderwijzer standaard “organizer” en leerlingen of studenten “attendee”. Dankzij deze functie hoef je dat niet bij elke meet opnieuw in te stellen. - Alleen 1-op-1 chat
Microsoft wil chat (enkel) mogelijk maken in 1-op-1 meets tussen leerkracht en docent. Door deze chat buiten deze meets te chat blokkeren zorgt Microsoft dat je als leerkracht niet continue paraat hoeft te zijn. Dat geeft de leerkracht rust en ruimte om zich op zijn of haar werk te concentreren.
Door te delen welke functies er aan zitten te komen wil Microsoft laten zien feedback serieus te nemen. Microsoft: “onze topprioriteit is een betrouwbare dienstverlening aan elke school en universiteit die Teams gebruikt. We geven ook voorrang aan functionaliteiten die de veiligheid van studenten borgen door het onderwijzers makkelijker te maken hun online lessen in Team meetings te beheren.”