Microsoft Teams vergaderingen geïntegreerd in leersystemen

- Jeroen Langendam

Microsoft Teams meetings zijn nu mogelijk in veelgebruikte elektronische leeromgevingen.

De bekende samenwerkingstool Microsoft Teams is vanaf nu ook beschikbaar binnen Blackboard, Brightspace, Canvas, itsLearning en Schoology.

Vrijwel alle scholen in België maken gebruik van een Elecktronische Leeromgeving (ELO). Toch maken Vlaamse docenten in de les relatief weinig gebruik van ICT. Dit was één van de verrassende uitkomsten van MICTIVO 3, waaraan we in september 2019 veel aandacht gaven.

Een van de redenen hiervoor is, volgens softwarebedrijf Microsoft, dat leraren het lastig vinden dat ze via een systeem als Blackboard moeite hebben om de klas echt als een klas te kunnen behandelen. Natuurlijk is maatwerk in het onderwijs goed, maar als docent heb je simpelweg niet de tijd om elke leerling apart één-op-één begeleiding te bieden. Soms moeten dingen dus gewoon klassikaal gebeuren.

Corona zet druk op de ketel

Corona (Covid-19) gooit echter roet in het eten. Ineens moeten we massaal gebruik maken van het platform dat tot nu toe redelijk belangrijk was, maar waar we eigenlijk best een tijdje zonder kunnen. De vraag blijft echter staan: Hoe zorg je dat de klas niet uiteenvalt in een losse verzameling individuen.

Bij Microsoft worstelden ze al met die vraag en waren ze op zoek naar een oplossing. Door de huidige gezondheidscrisis is die samenwerking in een hoger tempo gekomen en is het bedrijf er, samen met partners, in geslaagd om Microsoft Teams te integreren in een aantal van de belangrijkste ELO’s, zoals Blackboard, Brightspace en Canvas. Vanaf nu kun je vanuit je leeromgeving een Microsoft Teams meeting opzetten, waardoor je met de hele klas tegelijk in contact kunt komen. Klassikaal onderwijs, maar dan op afstand, wordt daardoor een stuk makkelijker.

Hoe gebruik je Microsoft Teams in jouw leeromgeving?

Het organiseren van online klassebijeenkomsten via Microsoft Teams kan in ieder geval via Blackboard, Canvas, Schoology, Brightspace en itsLearning. Voorafgaand moet je nog wel enkele voorbereidende stappen zetten. Welke stappen dat zijn, is per ELO verschillend. Op de site van Microsoft is een stappenplan voor elk van de genoemde elektronische leeromgevingen te vinden.