Squla: Thuis extra oefenen voor school

- Jeroen Langendam

Basisschoolleerlingen kunnen via Squla zelf extra oefenen met de lesstof.

Het Nederlandse Squla helpt al meer dan 10 jaar kinderen hun onderwijsachterstand in te halen. Dat komt goed van pas, nu corona bijna elke leerling een achterstand heeft opgeleverd.

Langzaam begint het onderwijs na de Lockdown weer op gang te komen. Ondanks de enorme krachtsinspanning van onderwijsinstellingen en de tomeloze inzet van leerkrachten hebben de afgelopen maanden hun sporen achtergelaten. Veel kinderen hebben een onderwijsachterstand opgelopen.

Om de verloren tijd in te halen, zal hard gewerkt moeten worden. Door scholen en leraren, maar zeker ook door de kinderen en hun ouders. In Nederland hebben ouders goede ervaringen met Squla, een online platform voor kinderen uit het basisonderwijs. Squla bevat spelletjes en oefeningen waarmee je kind op een leuke manier bezig is met de lesstof. Zo wordt bijles een plezier.

Voldoende differentiatie in oefeningen.

Squla is opgesplitst in drie delen, met daarin oefeningen die speciaal zijn ontworpen voor drie leeftijdscategorieën (Peuters&Kleuters, Leerjaar 1-3 en Leerjaar 4-6). Voor elk van deze niveau’s is content beschikbaar in de vakken rekenen, taal, begrijpend lezen, topografie, geschiedenis en (voor de oudere leerlingen) Engels. Maar ook vakken als muziek, sociale vaardigheden en verkeer kunnen via Squla worden geoefend.

In totaal telt Squla meer dan 70.000 verschillende games en quizzes, die toegankelijk zijn via de website, telefoon of tablet.

Abonnement op Squla

Oorspronkelijk is Squla bedoeld als individuele bijles. Ouders kopen dit product voor hun kinderen. Het basispakket kost , bij een jaarabonnement, 7,95 euro per maand (per kind). Voor 5,95 euro per maand extra krijg je ook de module TaalExtra, die speciaal is ontworpen voor kinderen met dyslexie. Ouders kunnen de voortgang van hun kind volgen via een speciaal ouderaccount (inbegrepen).

Demo bekijken

Hoewel Squla stukken goedkoper is dan een bijles-leraar zullen maar weinig mensen bijna 100 euro overmaken zonder het product uitgeprobeerd te hebben. Daarom kun je via de site een demo van Squla bekijken.

Squla in de Klas – ook voor België?

Inmiddels is er vanwege Corona  ook een variant Squla in de Klas. Squla in de Klas is gratis voor (Nederlandse) scholen. Kinderen hebben met Squla in de klas ook thuis toegang tot het hele aanbod op de site. Om je hiervoor aan te melden heb je een BRIN-code nodig. Dit is het Nederlandse registratienummer van de school. Hiermee willen de ontwikkelaars garanderen dat alleen scholen zich aanmelden. Maar met een beetje volharding mogen Vlaamse scholen zich misschien ook wel aanmelden.