Schaaf je ICT-vaardigheden bij en leer effectief communiceren met ouders

- Ilene Langen

Heb je het gevoel dat je je digitale competenties nog wat kan bijschaven? Dan helpt het lesplatform ‘Leer communiceren met ouders’ je om de kloof te dichten en zo in te zetten op efficiënte oudercommunicatie.

Via www.leercommunicerenmetouders.be kan je als leerkracht – of andere onderwijsprofessional – je ICT-vaardigheden verbeteren. Nu de digitalisering van het onderwijs een vlucht heeft genomen, zijn deze competenties nog belangrijker dan voorheen.

De website focust specifiek op efficiënte oudercommunicatie. Dit kan namelijk de planlast voor leerkrachten enorm verminderen. Op het platform kan je verschillende lessen terugvinden in videoformaat, die je eender waar en wanneer kan bekijken. Je kan je lestempo dus zelf bepalen.

Op eigen tempo

De video’s duren op zich minder dan een paar minuten en zijn onderverdeeld in verschillende thema’s. Zo kan je onder andere kiezen uit ‘Externe communicatie via Microsoft Teams’ en ‘Sociale media en de basisschool’. De meeste modules kan je gratis volgen.   

Sommige thema’s bestaan uit meerdere lessen en leren uiteenlopende vaardigheden aan. Denk hierbij aan het werken met de gimme-app of het uitwerken van een reservatiesysteem voor oudercontacten.

Diploma

Aan het einde van een module kan je jezelf ook testen. Doorloop je het hele traject, dan ontvang je een diploma ‘expert in oudercommunicatie’. Wanneer het hele schoolteam een diploma behaalt, krijgt de school het kwaliteitslabel ‘Onze school bereikt alle ouders’.