Safer Internet Forum (23 november) in Brussel en online

- David Van Waeyenberghe

Het jaarlijkse internationale congres Safer Internet Forum (SIF) vindt komende donderdag plaats in Brussel. De conferentie brengt Europese spelers samen om de nieuwste trends, kansen en risico’s te bespreken met betrekking tot de online veiligheid van jongeren.

‘Empowering YOUth with skills for the digital decade’, dat is het thema van  Safer Internet Forum 2023. Het is een ontmoetingsplaats voor beleidsmakers, onderzoekers, overheden, leerkrachten, jongeren, vertegenwoordigers van de industrie en andere relevante actoren. Samen willen ze van het internet een veilige(re) plaats maken voor jongeren door de nieuwe trends te bespreken. Daarnaast komen tal van risico’s én oplossingen aan bod.

Europees jaar van de Vaardigheden

De Europese Unie maakte van 2023 het ‘jaar van de vaardigheden’, waarbij Europa de noodzaak benadrukt om mensen uit te rusten met competenties om te slagen in een gedigitaliseerde wereld. Dit past in het groter plan om tegen 2030 tachtig procent van alle volwassenen over digitale vaardigheden te laten beschikken. Daarbij is één van de prioriteiten om kinderen en jongeren online te beschermen en mondiger te laten worden.

Europa heeft ook een strategie voor een beter internet voor kinderen en jongeren. Die bestaat uit drie pijlers:

  • Veilige digitale ervaringen om jongeren te beschermen tegen schadelijke en illegale online-inhoud, gedrag, contacten en risico’s.
  • Digitale empowerment zodat alle kinderen, ook in kwetsbare situaties, de nodige vaardigheden en competenties verwerven
  • Actieve participatie, met respect voor kinderen door hen inspraak te geven in de digitale omgeving met meer door kinderen geleide activiteiten

Het Safer Internet Forum zal zich komende donderdag specifiek richten op pijlers twee en drie. De deelnemers zullen proberen initiatieven in verband met de ontwikkeling van digitale vaardigheden onder de aandacht te brengen. Daarbij richten ze zich tot zowel jongeren als hun ouders en leerkrachten, met bijzondere aandacht voor de behoeften van kwetsbare gebruikers. In het tweede deel komt ook Andy De Meulenaere (Mediawijs) aan het woord rond noodzakelijke vaardigheden.

lees ook

VRT zet cyberveiligheid centraal in EDUbox

Programma

Het event vindt plaats in nhow Brussel Bloom, en is ook integraal online te volgen. Het uitgebreide programma, met meer informatie per onderdeel, kan je hier terugvinden. Inschrijven om het forum online te volgen, kan via deze link.