Microsoftlicenties voor het onderwijs: vrije toegang of niet?

- Ilene Langen

Naar aanleiding van een lezersvraag over Microsoftlicenties voor het onderwijs, gingen wij op onderzoek uit naar de vereisten voor deze licenties. Wie krijgt de verificatie ‘geaccrediteerde onderwijsinstelling’ van Microsoft en wie niet?

Recent kregen we een lezersvraag omtrent Microsoftlicenties voor het onderwijs in een penitentiaire instelling. Volgens de website van Microsoft dien je een geaccrediteerde onderwijsinstelling te zijn om aanspraak te maken op deze educatielicenties. Maar wie maakt daar dan precies aanspraak op? We zochten het voor je uit.

Zelfscan

Neem nu de penitentiaire instelling als voorbeeld. Na wat opzoekwerk online kan een opleidingscentrum binnen zo’n instelling gezien worden als volwassenenonderwijs. Volgens Microsoft zou dat toegang moeten geven tot bepaalde onderwijsprogramma’s. Logischerwijs komen ook erkende hogescholen en universiteiten in aanmerking voor de licenties.

De softwaregigant geeft aan dat organisaties echter zelf dienen te oordelen onder welk type gebruiker ze vallen en op die manier een aanvraag tot verificatie kunnen indienen. Microsoft heeft namelijk niet altijd zicht op de specifieke statuten van de instellingen.

Definitie volgens Microsoft

Het bedrijf definieert onderwijsinstellingen als “academische instituten geaccrediteerd door de overheid” of “non-profit voltijdse onderwijsinstellingen die niet als academisch of door de overheid worden erkend”. Ook de administratieve diensten van onderwijsinstellingen maken aanspraak op de licenties, naast bibliotheken en musea met een educatieve insteek.

Zorginstanties zoals ziekenhuizen maken ook aanspraak op de licenties, maar enkel indien ze volledig beheerd zijn door academische instellingen.

Non-profit alternatieven

Als alternatief kunnen non-profit organisaties ook nog beroep doen op SOCIALware. Op deze website vind je IT-producten en diensten van verschillende bedrijven terug voor non-profitorganisaties. Ook Microsoft zelf biedt Microsoft 365 en Office 365 aan voor erkende liefdadigheidsinstanties.

Wil je weten of jij in aanmerking komt voor de onderwijslicenties? Bevraag je dan goed over welk type onderwijsinstelling je bent. Daarna is het aan Microsoft om je te verifiëren en toe te laten.  


Lees ook: Microsoft kondigt Windows 11 SE aan voor het onderwijs – Schoolit