Microsoft en de Vlaamse Overheid werken nieuwe educatieve kortingen uit

- Cédric Van Loon

Scholen en onderwijsinstellingen kunnen met de nieuwe overeenkomst software en diensten van Microsoft aan sterk verlaagde prijzen afnemen. De educatieve korting is binnen scholen beter bekend als MS-KIS (Microsoft Keep it Simple).

MS-KIS geldt voor de door de Vlaamse overheid gefinancierde of gesubsidieerde instellingen voor gewoon en buitengewoon, voltijds en deeltijds onderwijs:

  • Basisscholen, inclusief autonome kleuter- en lagere scholen
  • Scholen voor secundair onderwijs
  • Centra voor deeltijds onderwijs
  • Scholengemeenschappen
  • Instellingen voor deeltijds kunstonderwijs
  • Centra voor volwassenenonderwijs
  • Centra voor basiseducatie
  • Internaten
  • Ziekenhuisklassen
  • Centra voor leerlingenbegeleiding

Daarnaast is het aanbod ook geldig voor de onderwijsinspectie en pedagogische begeleidingen.

Drie pakketten

De nieuwe raamovereenkomst geldt enkel voor Microsoft 365 A3 en Microsoft 365 A5. Office 365 A1 is blijvend gratis en is daarom geen onderdeel van MS-KIS.

Office 365 A1, de gratis versie, bevat alle vertrouwde Office-tools zoals Word of Excel in een online variant. Wie de software wil installeren, moet upgraden naar MS-KIS. Daar bovenop zit het gratis gebruik van Teams als digitaal klaslokaal.

Microsoft 365 A3 ( bevat alles van de gratis Office 365 A1-versie, maar voegt daar alle Office-tools bij om lokaal te installeren op de pc. ICT-coördinatoren kunnen Intune gebruiken om het computerpark te beheren en Minecraft for Education is standaard beschikbaar in dit pakket. Via Stream kan je opnames vinden van online lessen om opnieuw te bekijken. Tot slot krijg je met Microsoft 365 A3 een gratis upgrade naar Windows 10 Pro en kan je Bookings gebruiken om afspraken te maken met ouders en leerlingen.

Microsoft 365 A5 bevat alles van hierboven en voegt daar cybersecurity aan toe. Met die extra laag veiligheid beschermt de bundel je tegen phishing, aanvallen, ransomware en gegevens- en identiteitsdiefstal. Zo bevat Microsoft 365 A5 onder andere Microsoft Defender ATP en Office 365 ATP om computers te beschermen tegen malafide hackers. Tot slot bevat het plan een telefoonsysteem dat je telefooncentrale kan vervangen door een VoIP-oplossing in de cloud en kan je gebruik maken van Power BI Pro.

Wie enkel de securitybundel wil zonder alle andere extra’s uit Microsoft 365 A5, kan terecht bij een aparte Security A5 Bundel binnen MS-KIS.

FTE wordt EQU

In het nieuwe MS-KIS-programma is er een wijziging doorgevoerd over de manier hoe licenties worden geteld. Er wordt niet meer rekening gehouden met FTE’s (voltijdse medewerkers) maar op basis van ‘Education qualified users’ (EQU). Een EQU is een werknemer of contractor (uitgezonderd leerlingen) die toegang heeft of gebruik maakt van een educatieplatform ten voordelen van de school.

Omdat elke licentie een cloudlicentie is, dient elke gebruiker er een te hebben. Daarom schakelt Microsoft over van FTE naar gebruiker of ‘EQU’ voor de telling van de licenties.

Elke gebruiker in de school die gebruik wil maken van de functionaliteiten van de bovenvermelde producten is een ‘EQU’ en heeft dus een betalende licentie nodig. Voor leerlingen blijven de gratis licenties beschikbaar.

MS-KIS prijzen

De nieuwe raamovereenkomst kan afgesloten worden voor een minimum van 100 EQU’s. Verschillende scholen groeperen in een contract om het minimum aantal van 100 EQU’s te bereiken is toegelaten. Het zal ook mogelijk zijn om de verschillende Office 365-omgevingen van de scholen te koppelen aan de overeenkomst, zodat de licenties per Office 365-omgeving kunnen worden toegekend.

Office 365 A1 is gratis beschikbaar. Microsoft 365 A3 kost 47,10 euro per EQU. Microsoft 365 A5 kost 104,54 euro per EQU. Wie genoegen neemt met Microsoft 365 A3 maar graag de A5 securitybundel erbij wil, betaalt 73,47 euro. Alle prijzen zijn inclusief btw. Elke licentie is geldig voor één jaar. Jaarlijks kan het aantal verhoogd of verlaagd worden. Bovenstaande prijzen zijn Microsofts adviesprijzen. Alle details over de pakketten kan je hier bekijken.

Leestip: Microsoft: ‘Hybride klasomgeving wordt het nieuwe normaal’