Edge Chromium binnenkort standaard in Windows 10 Education

- Cédric Van Loon

Microsoft werkt al enige tijd aan een transformatie van de standaard Edge-browser in Windows 10. In plaats van een eigen platform te ontwikkelen met beperkte tractie, wisselt het Edge naar Chromium. Windows 10 Education-licenties mogen een automatische update verwachten vanaf 30 juli.

Sinds de lancering van Windows 10 vijf jaar geleden heeft Microsoft geprobeerd om van de standaard meegeleverde Edge-browser een succes te maken. De opvolger van Internet Explorer breekt echter geen potten en kijkt lijdzaam toe hoe Google Chrome hoge toppen scheert.

Microsoft wisselt het geweer van schouder met een nieuwe versie van Edge gebaseerd op Chromium. Hiermee volgt het hetzelfde traject dan Chrome en kan het genieten van een breed ecosysteem aan webapplicaties en ontwikkelingen. Chromium is opensource, wat betekent dat iedereen ermee aan de slag kan. Door het brede draagvlak online is de wissel van technologie een logisch gevolg.

Edge Chromium

Elke Windows 10 Education-versie vandaag draait nog de standaard Edge-browser gebaseerd op Microsofts eigen technologie. Die is minder performant dan de nieuwe Edge ‘Chromium’-versie die vandaag door de softwaregigant als nieuwe standaard wordt uitgerold. Wie vandaag al met de nieuwe browser aan de slag wil, kan hier terecht.

Van zodra je de nieuwe Edge-browser installeert, verdwijnt de oude automatisch. Je herkent de browser ook aan het vernieuwde logo. Wij gebruiken op de redactie al meer dan een half jaar de nieuwe Edge-browser, met succes. Op geen enkele machine staat nog Google Chrome, onze vorige gouden standaard. De nieuwe Edge voelt lichter aan dan Chrome en er zijn meer privacy-functies beschikbaar.

Het enige wat je best wel direct aanpast, is de standaard zoekmachine van Bing naar Google. Daar scoort Google nog altijd veel beter dan Microsoft.

Vanaf 30 juli

Wie vandaag nog niet wil experimenteren, zal vanaf 30 juli automatisch de nieuwe Edge-versie gebaseerd op Chromium ontvangen via Windows Update. Scholen die Windows Update for Business (WUfB) of Windows Server Update Services (WSUS) hanteren, worden niet automatisch geüpdatet en kiezen op hun eigen tempo wanneer de upgrade naar de Chromium-versie van Edge gebeurt.

Microsoft heeft nog heel wat verbeteringen gepland om de nieuwe Edge nog beter te maken. Zo komt er een verbeterde synchronisatie in de browser wat betreft extensies en Progressive Web Apps (PWA’s) worden flexibeler en overzichtelijker. Je kan ze namelijk binnenkort beter beheren vanuit de instellingen. De look zal ook veel dichter tegen andere Windows-apps liggen en kan handig in het startmenu worden geïntegreerd voor eenvoudige bediening.