Edge Chromium browser nu beschikbaar voor download

- Jeroen Langendam

Edge Chromium, de nieuwe webbrowser van Microsoft, is nu te downloaden.

De Edge Chromium browser van Microsoft heeft alles wat Google Chrome biedt. Maar dan met meer privacy en extra features.

Ongeveer een jaar geleden maakte Microsoft haar voornemen bekend om over te stappen naar Chromium. Daarna richtte het bedrijf zich primair op zakelijke gebruikers. Nu die fase is afgerond, mogen ook particulieren met Edge Chromium online.

Voor gebruikers van Windows 10 is geen actie noodzakelijk. Voor hen wordt de nieuwe webbrowser automatisch geïnstalleerd in een toekomstige auto-update. De oude versie van Edge wordt dan gelijk verwijderd.

Wanneer jouw PC de automatische update krijgt is onduidelijk. Microsoft kiest er namelijk voor om de upgrade in kleine stappen uit te voeren, waarbij er steeds een klein deel van de gebruikers de automatische update krijgt.

De eerste automatische updates zijn op een aantal OEM-licenties uitgevoerd. Pas tegen de zomervakantie zullen alle Windows-gebruikers Edge Chromium hebben. Het schooljaar ’20/21 begint dus voor elke leerling met een nieuwe browser.

Geen zin om te wachten? Dan kun je de software ook meteen downloaden.

Chromium versus Chrome

Behalve de naamgeving hebben Chromium Edge van Microsoft en Google Chrome op meer vlakken gelijkenissen. Het beheren van favorieten, instellingen, adressen, wachtwoorden en dergelijken zijn allemaal hetzelfde als bij Google Chrome. Ook ondersteunt de nieuwe browser van Microsoft Chrome extensions.

Toch gaat de nieuwe webbrowser iets verder dan Google Chrome. Dit zie je vooral in features als Collections, waarin je afbeeldingen en online content kunt samenvoegen en een module om online tracking te voorkomen en je privacy te borgen. Deze laatste feature werkt min of meer hetzelfde als de populaire extentie Ghostery.

Chromium Edge en Windows 7.

Gebruik je Windows 7? Dan is het zinvol om de hele installatie van Edge Chromium achterwege te laten en eerst je besturingssysteem te upgraden naar Windows 10. Doordat Windows 7 sinds kort niet meer ondersteunt wordt, is deze software met de dag onveiliger.