‘MathGPT kan wiskunde-onderwijs drastisch veranderen’

- David Van Waeyenberghe

De Nederlandse onderzoeker Sjuup Rekko werkte de voorbije maanden intensief aan een chatbot die studenten begeleidt bij het oplossen van wiskundige vragen. Rekko gelooft dat zijn uitvinding het wiskunde-onderwijs compleet kan en zal veranderen. “MathGPT gaat de dialoog aan met studenten, op hun tempo, om tot leerwinst en inzicht te komen.”

We hebben het de voorbije jaren al verschillende keren gedacht: stel je voor dat de technologie van nu ook al beschikbaar was in onze studententijd. Niet dat we een stelletje dino’s zijn op de redactie, maar toch. Af en toe een hulplijn krijgen die meer was dan enkele lijntjes op een meetlat, was wenselijk geweest. Zeker voor wiskunde, voor het grote deel van studenten een gehaat en gevreesd vak. Zal daar met MathGPT verandering in komen?

LLM voor wiskunde

Sjuup Rekko is er rotsvast van overtuigd dat zijn ontwikkeling een doorbraak kan zijn voor studenten zoals wij, met een niet bepaald grote wiskundeknobbel. Tijdens de gesprekken die we met Sjuup hadden, keken we hoe MathGPT de (voor ons vaak) moeilijke formules omzette naar begrijpbare taal. Studenten met hetzelfde gevoel kunnen dus goede hoop koesteren. “MathGPT biedt een uniek perspectief op het denkproces door de dialoog aan te gaan.”

De Nederlandse onderzoeker begint zijn betoog met een tik aan ChatGPT. “Het ding leert niets, maar werkt alleen sneller dan Google. Daarom ga ik niet mee met de ChatGPT-hype, wel met de mogelijkheden van het onderliggend taalmodel (LLM). Wat ik gemaakt heb, is een manier om via een taalmodel met tekst en beeld wiskundige problemen op te lossen. Hiermee kan de voortgang van leerlingen worden gewaarborgd, zonder dat ze achterstand oplopen. Ik pleit op termijn voor een Europees ‘Math Model’.”

Via dialoog tot oplossing komen

De tussentitel zou zo een quote kunnen zijn van een politicus of leidinggevende, maar het is de kern van hoe MathGPT werkt. Vraagt de leerkracht een wiskundige opdracht waarvan de leerling op voorhand de rillingen krijgt? Dan kan die laatste via MathGPT stapgewijs tot de oplossing komen. “MathGPT kan de oplossing ineens geven, maar dat is niet de bedoeling. De student moet net begrijpen hoe bepaalde stappen zijn genomen.”

Wanneer een leerling een stap niet begrijpt, dan kan die een bijkomende vraag stellen. Dat kan via tekst, maar ook spraak. “Daarmee is de toepassing heel inclusief. Studenten met een schrijf- of ander probleem kunnen toch via de stem in dialoog gaan. Het leuke is dat MathGPT nog zal terugpraten ook. Daarom is de toepassing vooral nuttig buiten de klas. De leerlingen kunnen op eigen tempo oefeningen afwerken en leren begrijpen”, aldus Rekko.

Algoritmes finetunen

Volgens Sjuup Rekko zit de toepassing in een eindfase. “De LLM moet nog verder worden getraind op de kennis die er is. Net die kennis is cruciaal in elk taalmodel. We werken nog aan het verfijnen van het algoritme om nog gemakkelijker met vraagstelling en minder met formules te kunnen werken. Dat vergt tijd en uiteraard ook centen. Daarom praat ik met investeerders die, net als ik, een toekomst zien in de toepassing.”

“De leerling staat bij MathGPT centraal. Op zich hoeft er geen vraag meer gesteld te worden aan de docent. Daarom vind ik het belangrijk dat de toepassing gratis ter beschikking kan worden gesteld. In de komende tijd zullen we de toepassing, met name het gebruiksgemak ervan, uitgebreid testen. Nadien willen we MathGPT uitrollen op een gefundeerde manier zodat elke leerling er zijn of haar voordeel mee kan doen.”

lees ook

Meer hulp bij (wiskundige) problemen via Google Zoeken en Lens

In de tijd tussen het gesprek en deze tekst legde Rekko de hand aan een nieuwe module. Die maakt het mogelijk dat een student vragen stelt over opgaven en theorie in een bepaald boek. “Dat kan, van zodra MathGPT dat boek heeft ‘gelezen’. De volgende stap is om Nederlandse eindexamens in MathGPT te verwerken en de andere modules te verfijnen.”

Scholen, leerkrachten of investeerders die interesse hebben in MathGPT, kunnen voor meer informatie terecht op deze website.