Kennismakingstoets moet leerlingen voorbereiden op Vlaamse Toetsen

- David Van Waeyenberghe

Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft het startschot gegeven voor de kennismakingstoetsen die 148.000 leerlingen vanaf vandaag afleggen om zich voor te bereiden op de Vlaamse Toetsen. Een campagne, onder andere met influencers, moet ouders dan weer informeren over het belang van de Vlaamse Toetsen.

Alle leerlingen van het 4de leerjaar en alle scholieren van het 2de middelbaar leren dankzij de kennismakingstoets met oefenvragen werken met het toetsplatform dat ze vanaf eind april zullen gebruiken om de eerste echte Vlaamse Toetsen af te leggen. “De invoering van de Vlaamse Toetsen is een kleine revolutie voor ons onderwijs, maar we hebben ze nodig om onze onderwijskwaliteit op te krikken”, zegt minister Ben Weyts.

Meetinstrument

Vlaanderen was tot nu toe afhankelijk van (internationale) steekproeven om een beetje zicht te krijgen op de evolutie van de onderwijskwaliteit, aldus een persbericht van het kabinet. Voor de minister is er een beter meetinstrument nodig zodat om sneller en gerichter te kunnen ingrijpen waar het misloopt. Daarom voert Ben Weyts vanaf dit schooljaar de Vlaamse Toetsen in. Dat zijn net- en koepeloverschrijdende toetsen die álle leerlingen in álle scholen op 4 vaste momenten in de loop van hun onderwijstraject afleggen.

Op die manier krijgen scholen en leerkrachten een schat aan nieuwe informatie en kan bijvoorbeeld ook de Onderwijsinspectie veel beter een vinger aan de pols houden en ingrijpen waar nodig. De aanpak is nieuw in Vlaanderen en zal een technisch huzarenstukje worden, want de Vlaamse Toetsen worden digitaal afgenomen via een eigen toetsplatform. Een goede voorbereiding is dus cruciaal.

lees ook

Fourcast lanceert oproep voor derde (en laatste) ICT-bootcampronde

Kennismakingstoetsen

Vlaams minister Ben Weyts heeft het startschot gegeven voor de kennismakingstoetsen die 148.000 leerlingen vanaf vandaag kunnen afleggen om zich voor te bereiden op de Vlaamse Toetsen. “We zetten met de Vlaamse Toetsen allemaal samen een grote stap richting meer onderwijskwaliteit. Dankzij de Vlaamse Toetsen gaan we ons onderwijs een spiegel kunnen voorhouden”, besluit Ben Weyts.