European Schoolnet Academy organiseert vernieuwde MOOC rond game-based learning
Tijdens de Massive Online Open Course (MOOC) krijgen de deelnemers hoe ze via games hun leerlingen boeiende en zinvolle leerervaringen kunnen bijbrengen. De cursus, onderverdeeld in vijf modules, loopt van 17 april tot 31 mei.
Games in het onderwijs bieden meer en meer kansen. De MOOC van European Schoolnet Academy onderzoekt de kansen en uitdagingen die games met zich meebrengen. De cursus werpt een licht op onderwerpen zoals spelenderwijs leren, thematisch leren, sociaal en emotioneel leren. Via praktische voorbeelden krijgen de leerkrachten inspiratie om mee te nemen in hun eigen dagelijkse lespraktijk. De cursus is de vijfde, volledig vernieuwde, editie van de Games in Schools-cursus uit 2014.
Ollie Bray
De nieuwe cursus legt heel specifiek de nadruk op onder andere games en inclusief leren. De strategisch directeur van Education Scotland en expert ter zake Ollie Bray zal de MOOC begeleiden. Hij ontving al verschillende onderscheidingen voor zijn werk op het vlak van door technologie ondersteund leren. In onderstaand filmpje maakt de lesgever alvast reclame voor de opleiding, die de cursisten op eigen tempo kunnen leren.
De deelnemers krijgen tijdens de MOOC de concepten uitgelegd van onder andere spelend leren, sociaal en emotioneel leren en de relevantie ervan voor leraren. Ze leren ook leeractiviteiten creëren en games integreren in de klaspraktijk. Verder staat de ontwikkeling van een lesplan, dat gebruik maakt van games of game-gebaseerde dynamiek, op het programma. De cursisten leren games gebruiken op een inclusieve manier en tackelt vooroordelen en stereotypen die rond gamers kunnen hangen.
lees ook
OMG-festival (22 mei) zet in op brede functies van gaming in onderwijs
Voorwaarden en modules
De cursus is in de eerste plaats bedoeld voor leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs. Toch kan iedereen die interesse heeft in game-based learning deelnemen. Het gaat dan in eerste plaats om lerarenopleiders, directies, jongerenwerkers of beleidsmakers.
De cursus omvat deze vijf modules:
- Module 1: waarom computergames gebruiken – opent op 17 april
- Module 2: learning games – opent op 24 april
- Module 3: games gebruiken voor thematisch of interdisciplinair leren – opent op 1 mei
- Module 4: ontwerpen en leren van games – opent op 8 mei
- Module 5: waarom het belangrijk is om over games les te geven – open op 15 mei
lees ook
‘Van gamen kan je leren’ – Liesbeth Last
Om het eindcertificaat te behalen, moeten de deelnemers voldoen aan enkele voorwaarden. Zo moeten ze actief deelnemen aan forumdiscussies, een lesplan indienen en het lesplan van drie collega’s beoordelen. De uiterste deadline voor het voltooien van alle activiteiten is woensdag 31 mei.
Inschrijven kan via de pagina na European Schoolnet Academy.