Eduvik@School wil met gratis bijlessen het Vlaams onderwijs ondersteunen

- Schoolit redactie

Het bijlesplatform Eduvik lanceert in aanloop naar het nieuwe schooljaar Eduvik@School. Dit initiatief wil door samenwerking met scholen extra onderwijsondersteuning voor leerlingen toegankelijker maken met gratis bijlessen door oudere medescholieren, en zo een antwoord bieden op het nijpend lerarentekort en de enorme vraag naar buitenschoolse onderwijsondersteuning in Vlaanderen. Na een proefproject afgelopen schooljaar stapt het Koninklijk Atheneum Tervuren officieel mee in het programma. Ook alle Leuvense middelbare scholen zullen in het komend schooljaar bijlessen aanbieden via Eduvik@School.

Het lerarentekort is groter dan ooit. De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) ziet een recordaantal van 3.408 vacatures openstaan. Vooral in het secundair onderwijs is de situatie nijpend1. Intussen stijgt de vraag naar buitenschoolse onderwijsondersteuning explosief, wat leidt tot hogere kosten en een groeiende kloof in onderwijskansen.

Volgens recent onderzoek van KU Leuven2 zijn de kwaliteit van het onderwijs, de lerarentekorten en de nasleep van schoolsluitingen door Covid-19 de voornaamste aanleidingen voor de groeiende vraag naar privaat aanvullend onderwijs. 25% van de meer dan driehonderd ondervraagde middelbare studenten volgt gemiddeld twee uur per week actief bijles in het semester. Terwijl een derde van de bijlessen momenteel gegeven wordt in het zwart, verkiest de helft van de ondervraagde studenten extra ondersteuning via de school.

Gelijke onderwijskansen

Bijlesplatform Eduvik introduceert daarom Eduvik@School. Via deze samenwerking met scholen, waarbij oudere leerlingen jongere medeleerlingen gratis bijlessen geven op school, wil het extra onderwijsondersteuning toegankelijker maken. Eduvik biedt deze unieke oplossing door een marktplaatsmodel te combineren met een sociaal engagement, en wil zo de ongelijkheid in onderwijskansen die steeds meer de kop opsteekt, helpen tegengaan.

“Bij Eduvik geloven we in gelijke onderwijskansen voor iedereen,” getuigt Jan Kunnen, mede-oprichter van Eduvik. “De toenemende vraag naar buitenschoolse onderwijsondersteuning heeft geleid tot een explosieve groei in de particuliere markt en bijbehorende prijzen, wat de kloof in onderwijskansen alleen maar vergroot. We willen deze kloof verkleinen en ervoor zorgen dat elke leerling de ondersteuning krijgt die hij of zij nodig heeft.”

Gratis en eenvoudig

Het platform Eduvik@School is zeer eenvoudig, wat de drempel laag legt voor scholen om peer-to-peer-bijlessen te faciliteren. Het is ook gratis, wat het dan weer toegankelijk maakt voor alle studenten. Scholen creëren een account en delen het initiatief met leerlingen en ouders. Ouders vragen lessen aan, en oudere leerlingen melden zich aan om bijles te geven. De school verifieert de vrijwillige lesgevers en voorziet toezicht en lokalen op vaste momenten. Kleine beloningen of “coins” die kunnen ingeruild worden stimuleren deelname. Na de les geeft de oudere leerling feedback op het platform, die met ouders en scholen wordt gedeeld. Zo biedt Eduvik@School gratis en gestructureerde ondersteuning die sociale cohesie en academische groei bevordert.

Alle Leuvense middelbare scholen

De laatste schoolmaanden ‘23-’24 werd Eduvik@School al grondig uitgetest door de leerlingen van het Koninklijk Atheneum Tervuren. De middelbare school stapt nu officieel mee in het programma. Ook de stad Leuven is enthousiast over het initiatief. Bij de start van het nieuwe schooljaar ‘24-’25 zullen alle Leuvense middelbare scholen peer-to-peer-bijlessen aanbieden via Eduvik@School.