UPDATE: Dwengo sleept Vlaanderen Digitaal Award in de wacht. Ook Whizzkids genomineerd

- David Van Waeyenberghe

Foto: Dwengo

Twee onderwijsorganisaties dingen op 25 oktober mee naar de Vlaanderen Digitaal Awards 2023. Zowel Whizzkids als Dwengo zijn genomineerd in de categorie ‘digitale inclusie’. De twee vzw’s zijn samen met zes andere projecten genomineerd voor hun werk in zachte sectoren zoals onderwijs en cultuur.

UPDATE: Dwengo sleept de award in de wacht.

Overheidsinstantie Digitaal Vlaanderen reikt op 25 oktober, tijdens de nocturne van haar Trefdag, awards uit in drie categorieën: digitale transformatie, duurzaamheid en inclusie. Voor die laatste groep selecteerde een jury Whizzkids en Dwengo. De twee vzw’s gaan eind oktober de concurrentiestrijd aan met de jobbonus van het departement Werk en Sociale Economie. Stevige concurrentie dus.

Inclusief werk

Vorige maand sprak Schoolit met Bert Vanhaesebroeck, Ine Vanheirreweghe en Kristof Mommaert van Whizzkids. Het platform organiseert online ICT-wedstrijden voor lager (en sinds dit jaar secundair) onderwijs en de lerarenopleiding. “De strategie van Whizzkids is gericht op het verbeteren van de digitale vaardigheden en het bevorderen van gelijke toegang tot technologie”, klinkt het op de website van Digitaal Vlaanderen.

Dwengo vzw zet met ‘AI op School’, een verzameling van diverse leeractiviteiten, in op het bijbrengen van de principes van machine learning en AI. In juni organiseerde Dwengo mee een congres rond computationeel denken, STEM en artificiële intelligentie. De vzw ontwikkelt didactisch materiaal waarmee leerkrachten én vrijwilligers aan de slag kunnen om jongeren op een laagdrempelige manier wegwijs te maken in de wereld van wetenschappen en technologie.

Mooie erkenning

De medewerkers van Dwengo zijn uiteraard in de wolken met de nominatie. “Het is fijn als je werk als waardevol wordt erkend”, zegt Natacha Gesquière. “Wij vinden ons werk uiteraard zeer waardevol en zelfs noodzakelijk, maar het doet toch extra deugd wanneer dat eens in de kijker wordt gezet. In april 2024 bestaat Dwengo 15 jaar. De award zou dus op een heel moment komen. Ook al hangt er niets financieel vast, het is altijd een eer en het brengt ons werk mooi in beeld.”

lees ook

Whizzkids mikt in jubileumjaar ook op eerste graad secundair

“Met AI Op School kiezen we voor maatschappelijk relevante en heel diverse thema’s: sociale robot, kunst, taaltechnologie, klimaatverandering, de zorgsector en land- en tuinbouw. Ze vormen een leerlijn van het eerste tot het zesde middelbaar. Zo proberen we elke jongere op de een of andere manier te boeien. Door hen de mogelijkheden en beperkingen van AI-systemen te leren kennen, kunnen ze er hopelijk ook op een wijzere manier mee omgaan.”

Leden van Dwengo vzw tijdens de Nocturne van Vlaanderen Digitaal. Ze kregen de prijs uit handen van Vlaams Minister-president Jan Jambon.

Dwengo vzw heeft het dus gehaald, voor onder andere Whizzkids. De jury was voornamelijk onder de indruk over de manier waarop Dwengo dé technologie van het moment (AI) vertaalde in laagdrempelige lesinhouden.