Jonge codeurs tonen skills tijdens Anonymous-finales

- David Van Waeyenberghe

De ‘Anonymous’-lessenreeks van CodeFever kreeg een spannende finale als apotheose van levels 1 en 2. Vorig jaar namen 90 jonge codeurs deel aan de finales, dit jaar waren dat er liefst 130. De jongeren showden hun hacking skills. Uiteindelijk gingen CTRL+ALT+DEFEAT en De Flipflappers lopen met de hoofdprijzen.

Een jaar geleden kroonde Aron Bauwens zich tot strafste codeur tijdens de Anonymousfinales. Sinds 2015 biedt CodeFever programmeerlessen en -kampen aan over heel Vlaanderen. De lessen zijn gericht op jongeren tussen 8 en 15 jaar die op zoek zijn naar een boeiende en leerrijke hobby. De deelnemers leren creatief en logisch redeneren, computationeel denken en maken zelfs eigen games en websites. De kleine programmeurs zijn doorheen de jaren uitgegroeid tot heuse hackers.

Anonymous

Tijdens de lessenreeks Anonymous gaan de deelnemers, onder begeleiding van ervaren programmeurs, aan de slag met cybersecurity. Via virtuele machines leren ze ‘hands-on’ kwetsbaarheden opsporen in een systeem. In een eerste fase concentreren ze zich op servers om nadien (gecontroleerd) te worden losgelaten op websites. De jongeren leren exploits uitvoeren, malware genereren, requests onderscheppen en zelfs paswoorden kraken.

Aftermovie Anonymous Level 1

Tijdens de grote finale kregen de jongeren de kans om hun opgedane kennis te bewijzen. Verdeeld in teams namen de deelnemers het tegen elkaar op in een ‘capture the flag’ wedstrijd. Ze moeten het grootste aantal vlaggen (informatie) uit de virtuele machines verzamelen. Om hun doel te bereiken moesten de jongeren niet alleen hun kennis aanspreken, maar boorden ze ook hun vindingrijkheid en eigen onderzoek toe.

Aftermovie Anonymous Level 2

lees ook

EU bereikt uniek akkoord over AI-wetgeving

De winnaars kregen elk een drone. Voor de andere podiumplaatsen had sponsor Nviso gezorgd voor een beamer en een lock picking set. Alle deelnemers kregen, naast een berg nieuwe kennis, een CodeFever goodiebag. In het voorjaar start een nieuwe lessenreeks. Nieuw is dat deze niet stopt bij de Anonymous-reeks. Jongeren die alle lessenreeksen hebben doorlopen, zullen kunnen rekenen op een vervolgtraject rond artificiële intelligentie. Meer over de lessenreeksen is terug te vinden op de website van CodeFever.