AWS DeepRacer League aantrekkelijker voor nieuwkomers

- Jeroen Langendam

Experts domineerden de AWS DeepRacer League, terwijl het doel is om een aantrekkelijke omgeving voor nieuwkomers te zijn. Om nieuwkomers een kans te geven is de toernooistructuur van DeepRacer aangepast.

Het door Amazon Web Services (AWS) georganiseerde DeepRacer is een racewedstrijd voor zelfsturende raceauto’s. Hier gaat het niet om de beste stuurmanskunsten, maar om er het beste in slaagt de potentie van machine learning te activeren.

AWS DeepRacer staat open voor iedereen die wil deelnemen. Het idee is dat je door deelname vanzelf leert hoe machine learning werkt. In de praktijk blijken zich slechts weinig nieuwkomers aan te melden. Slechts een klein deel daarvan beef hangen. De leercurve bleek te steil.

In 2019 brachten AWS en Udacity een  cursus DeepRacer op de markt. Later werd hier zelfs een studiebeurs aan gekoppeld. Deze stap leek succesvol, want later dat jaar werd het startschema van de DeepRacer League uitgebreid.

In 2020 moest DeepRacer, net als elk andere evenement, online plaatsvinden. Dit deed het positieve effect van de eerdere veranderingen teniet.

Veranderingen

Daarom heeft AWS besloten de DeepRacer League wat aan te passen.De aankondiging van de nieuwe opzet kwam bij monde van een developer genaamd Marcia Villalba. Ze beschrijft de kracht van DeepRacer, maar legt ook de vinger op de wonde: “Het afgelopen jaar zijn de AWS DeepRacer League races helemaal virtueel gegaan (…) maar daardoor domineerden experts het toernooi en maakten nieuwkomers geen schijn van kans.”

De nieuwe opzet van DeepRacer League

De grootste verandering is dat AWS een nieuwe Open League heeft toegevoegd. De Open-wedstrijden staan open voor iedereen. Racers die tot de beste 10% behoren verdienen een startbewijs voor de Pro Division. Dit biedt nieuwkomers de kans om een plekje tussen de experts te veroveren.

Elke maand  racen de 16 beste racers uit de Pro Division tegen elkaar voor een finaleplaats. . De organisatie hoopt dat deze finale weer ouderwets “fysiek” kan plaatsvinden. Wie een plekje in de finale verovert hoeft zich geen zorgen te maken over de kosten, AWS neemt alle kosten voor reis en verblijf op zich. Maar, zo zegt de organisatie, vanwege de onvoorspelbaarheid van corona blijft een virtuele finale een mogelijkheid.